tisdag 1 december 2009

Rapport Slöa Knivar: "Vi är fulla av lycka, feber och snor - men sjukt peppade"

Hallå där, hur var 2009 för Slöa Knivar?
- Det var i princip vårt första år som band. Vi hade bara haft en 3-4 spelningar under 2008 och spelat in våra första fem låtar. 2009 kom vår debut 7” ep, vi fick en massa spelningar i städer runt om i Sverige och dess omnejd (varav den festaste antagligen var när vi spelade i Köpenhamn tillsammans med Limp Wrist och Night Fever, men den roligaste antagligen när vi spelade på en gård utanför Hörby), säger Patricia (sång).

- Vi lyckades till vår stora glädje uppröra en hel del människor med vår låt ”Stanna på Möllan, käka din falafel och håll käft” eftersom vi gjorde en del nedlåtande uttalanden riktade mot pk-vänstern som åkte ut till Herrgården i Rosengård och ”hjälpte till” under kravallerna där, trots att de varken var önskade eller hade något med saken att göra. Jag bor själv ute i Herrgården, så jag tyckte att de kunde dra tillbaka till sina hippa kvarter på Möllan och bränna ner sina egna gårdar.

- I oktober åkte vi upp till Göteborg och spelade in 18 nya låtar på bara tre dagar, nästan inga omtagningar, det fick bli som det blev, men vi tyckte det blev bra. Nu har vi precis kommit hem från vår tio dagar långa turné i Tyskland (plus en spelning i Belgien). Vi är fulla av lycka, feber och snor (efter alla nätter på iskalla squats) men sjukt peppade på att dra på turné igen så snart som möjligt.

- Imorgon, 2 december och på onsdag, 3 december, spelar vi med The Germs i Göteborg respektive Stockholm. Det kommer vara ett sjukt Slöa Knivar som anländer, men vi är små seniga, sega, envisa människor allihop så vi ska nog klara det trots våra post-turné syndrom

Roligaste/konstigaste anekdoten från året som gått?
- Just nu ligger turnéanekdoterna närmst till hands i minnet. Den uppenbaraste anekdoten är givetvis hur Peters Chrysler Voyager pajjade redan i Malmö, kylaren var helt wastad och läckte som en usel tampong. Eftersom inga verkstäder var öppna och vi inte hittade någon ny kylare som passade att montera dit på Biltema slutade det med att vi fick ringa min pappa, som, förutom att vara elektriker, även är föreståndare för en bilkyrkogård. Han körde ner en gammal skranglig Volkswagen husbil från 82 till Malmö som vi i all hast fick påbörja vår turné i. Vi fick packa in all backline på mycket underhållande sätt, trummorna inne på den gamla toaletten, en låda fastspänd i ett säte, osv. Den körde max i 85 km/t och drack bensin som om den vore ett alkat gammalt monster. När man gasade fick man tänka på att inte trycka för mycket på högersidan av gaspedalen, då kunde den hoppa ur led. Detta gamla trofasta monster tog oss dock runt på hela turnén utan att ställa till med mer besvär än vi var förberedda på. Under en nerförsbacke på autobahn kom vi till och med upp i 112 km/timmen.

- Annat är när en tjej i Wuppertal gjorde en klassisk felhörning på ett av mina mellansnack. Jag sa, innan låten "Hemmakvällsmassakern", att: ”We always write songs about the really heavy issues. This next one is about squeezing zits. You can’t help yourself and then it ends up all bloody and disgusting and you regret yourself, but it’s way to late.” Tjejen trodde att jag hade sagt squeezing TITS, en annan kille var övertygad om att det varit squeezing THEETS. I sammanhanget rätt bisarra ord att sätta in.

- Vår spelning på en bar i Leuven, Belgien, var nog lätt turnéns roligaste. Förbandet hette Meerbeek Scum och var några 16-åriga killar från landet, vars samtliga punklåtar handlade om att köra traktor, köra traktor rakt in i ett träd, osv. Alla deras släktingar var där och stämningen var underbart labil. De ropade ”Ikea, ikea, ikea” mellan varje låt och visade prov på bästa formen av hatkärlek. Efteråt älskade alla oss och köpte en massa t-shirtar, men man visste hela tiden att det när som helst kunde ha slagit om och slutat med att vi blev bortjagade med högafflar. Överlag var det, som vanligt på turnéer, låg nivå på humorn och ett inköp av en Travel Pussy var nog för att hålla kvar oss i den flamsiga delen av våra hjärnor.

Vad händer 2010?
- Vi släpper en 7” ep på Ken Rock, innehållandes låtarna "Hemmakvällsmassakern", "Mayhem Personified", "Killar är brudar" och "Are you a sailor?". Därefter kommer en hel lp, med resten av hitlåtarna vi spelat in, släppas på labeln Skrammel, som precis startats upp av några av killarna från Makabert Fynd. Vi spelar på Malmö Hardcore festivalen 29-30 januari och efter det hoppas vi på otroligt mycket mer spelningar och givetvis ytterliggare en turné.

Till sist: Årets musikupplevelse - vad var det?
- Ghostface Killah på Mejeriet i Lund? Nej, men jag önskar att jag kunde svarat det. Tyvärr utelämnade han för många av mina favoritlåtar. Jag får nog svara Social Distortion på West Coast Riot. Allt annat jag sett fram emot att se gjorde mig besviken, men på Social Distortion stod en 40-årig man bredvid mig och storgrät sig igenom majoriteten av låtarna. Mike Ness har något visst ändå. Jag kände mig som en sorgsen 14-åring och en blödig kärring på en skolavslutning på en och samma gång. Övrigt: Limp Wrist på Dödsmaskinen i Kbh, Night Fever – samtliga gånger jag sett dem under året, Hårda Tider – samtliga gånger (i Skåne!) och sist men inte minst Ramming Speed på Utkanten i Malmö.

1 kommentar:

Peter - KBD Records sa...

Det är sådana här uttalande som får mig att mer och mer förstå att Slöa Knivar är Sveriges bästa band:"Jag bor själv ute i Herrgården, så jag tyckte att de kunde dra tillbaka till sina hippa kvarter på Möllan och bränna ner sina egna gårdar.". Den jätte stora gubbtummen upp(lite lite grann i röven på pk-vänstern).