onsdag 19 januari 2011

På jakt efter Pedant Städtant (re-post with new dl-link)

Jag är på jakt efter Pedant Städtants demo. Har du den? Eller kanske spelade du i bandet? Hör av dig! Artikeln under postades den 4 juli 2007 på Södra Promenaden.

Lundapunkarna Pedant Städtant satte inga djupare avtryck i den svenska punkscenen. Men några av de låtar som gavs ut på diverse samlingskassetter är inte alls så tokiga ("Radioaktiva barn" är ju smått fantastisk) och det vore trist om de glömdes bort helt. Jag gjorde en intervju med sångaren och gitarristen Bosse Persson nångång 87 och intervjuen hamnade i ProfitBlaskan #4. Här är ett kortare utdrag.

Berätta Pedant Städtants historia.
- En ovanligt rälig januaridag 1984 träffade jag på tre av de stollar som ingår i bekantskapskretsen och de behövde en röst till sitt lilla garageband. Efter ett tags spelande kände vi oss mogna att pröva lyckan live. Tyvärr hoppade trummisen av två veckor innan spelningen. Vi blev så förbannade på alltings jävlighet att vi bestämde oss för att spela utan trummor. Då dök Persson upp som en räddande ängel och repade med oss i knappt tre timmar innan vi skulle upp och spela. Att det sedan blev som det blev ska inte han ensam lastas för. Sedan sprack allt av skilda orsaker efter att jag flyttade till Göteborg för att plugga. Under tiden jag var i Götet fortsatte Persson att engagera sig i bandet och fixade så att en av våra vänner, Rudan, skaffade sig en bas och började väsnas. När jag väl kom hem till Skåne igen stack Persson till Uppsala och var försvunnen i ödemarken i cirka ett år. Under tiden stod jag och Rudan i en traktorverkstad och öste. När vi alla efter sju svåra år och en skånsk vinter var samlade och hade spelat ett tag blev vi utslängda från vår replokal. Nu har vi en ny på gång i Limhamn (Malmö) efter ett helvetets långt sökande.

Beskriv er musik och berätta lite vad era texter handlar om.
- Musiken är väl allt mellan gammeltjo och så kallad industrimusik, beroende på vilket humör man är på. Och texterna... tja, en låt handlar om "Stackars Torsten" som har mjällproblem och en annan låt, "It's so fun being radioactive", handlar om hur kul det är att jobba på Barsebäcksverket. För övrigt har vi nog hängt upp oss lite för mycket på Barsebäck. Det är ingen skojig granne...

Kommer Pedant Städtant att släppa något inom kort?
- Klippanbandet Vauxhall funderar på att släppa till lite plats på sin kommande skiva, så att Städtant kan skämma ut sig på vinyl också.

Här kan du tanka hem Pedant Städtants bidrag till den allra första Delirium Tremens-kassetten.

1 kommentar:

Inge Amalgam sa...

Klart man har den, men du får hämta den själv. Så kanske du kan ordna upp i sörjan samtidigt.