onsdag 12 augusti 2009

Retrofest - Peter and The Test Tube Babies


Peter and the Test Tube Babies
The mating sound of south american froogs
Loud blaring punkrock

Vad gjorde du sommaren 1984?
Själv tillbringade jag några veckor på den brittiska rivieran.
Brighton alltså.
Innan jag reste dit visste jag tre saker om staden:
1, Den hade ett uselt fotbollslag som alltid harvade i botten oavsett division.
2, De uppmärksammade drabbningarna mellan skinheads och mods som traditionsenligt bröt ut på den kilometerlånga stranden.
3, Peter and the Test Tube Babies

Provrörsbarnens debut, liveskivan, ”Pissed and proud” snurrarde för jämnan i pojkrummet och texterna till ”Banned from the pubs”, ”Elvis is dead”, och ”Smash and grab raid” kunde jag naturligtvis utantill. Så klart att jag ville åka till Brighton. Så klart jag ville åka till bandets högkvarter - Anarchy ranch.
Efter ett par dagar i Brighton fyllde jag mig med mod och steg på en dubbeldäckare med destination ”Test tube land”. Resan tog ganska lång tid har jag för mig och vi passerade bostadsområden det ena sunkigare än det andra.
Till slut stod jag vid en hållplats med en karta i ena handen och en läsk i den andra och försökte hitta rätt. Besvikelsen var total när det visade att inte käft fanns på plats.

Jag tog bussen tillbaka till city och strosade runt i skivbutikerna och hittade Peter and the Test Tube Babies första studioskiva, "The mating sound of south american froogs” (1983), utgiven på egna etiketten Trapper. Jag halade upp fyra pund ur plånboken och stack sedan hem till den ensamstående mamman jag bodde hos. Det första hon sade till mig när jag anlände till Brighton var ”känn dig som hemma”. Det gjorde jag, och jag beundrar än i dag hennes tålamod. För jag ockuperade vardagsrummet i hennes lilla lägenhet och spelade skivan så ofta jag kunde.
Redan när inledande ”Guest list” exploderade var jag tvungen att börja poga och fortsatte till ”One night stand”. Låtarna tatuerades in i mitt hjärta och jag har sedan dess alltid återkommit till den här inspelningen. Så full av melodier, kraft, attityd och humor.

Captain Oi återutgav albumet för några år sedan och gjorde som vanligt ett storstilat arbete. Dels hade Kaptenen lagt på de fenomenala singlarna ”Wimpeez”, ”The Jinx” och ”Zombie creeping flest” som bonus, dels är konvolutet oerhört informativt. Bland annat berättas historien bakom den konstiga titeln.
När bandet skulle döpa plattan bläddrade de igenom ett gäng skivor med olika ljudeffekter:
”Vi kunde inte tro våra ögon när vi hittade en fullängdsplatta med grodljud som hade titeln ’The mating sound of north american froogs’. Naturligtvis var vi tvungna att stjäla titeln.”

Jag vet vad Peter and the Test Tube Babies gjorde sommaren 1984.
De var i London och spelade in ”Loud blaring punk rock”.
Tidigare har de hävdat att den sattes under två dagars kraftigt alkoholintag 1979 och att tanken var att den aldrig skulle ges ut som något annat än en demo.
På Captain Oi:s återutgåva erkänner gänget att den faktiskt spelades in fem år senare…

Jag tror de allra flesta köpte lögnen.
För om ”The mating sound of south american froogs” var en mäktig uppvisning i melodiös men ändå rå punkrock var uppföljaren mer rakt på sak och påminner mer om soundet runt 1980, när provrörsbarnen släppte singlarna ”Banned from the pubs” och ”Run like hell” på No Future.
”Loud blaring punk rock” låter som den skulle kunna vara inspelad före ”Pissed and proud”.
”I lust for the disgusting things in life”, ”Porno queen” och ”Rock’n’roll is shit” är skitig och aggressiv punkrock med ett distinkt sjuttiotalssound.
Svinfett!
Men esset i den här leken kommer alltid att heta ”The mating sound of south american froogs”. Smaka den först, fortsätt sedan med ”Pissed and proud”. Och jag vet att då är du fast och inhandlar resten av katalogen.
Under tiden kan du alltid fundera - vad gjorde du egentligen sommaren 1984?

Tidigare publicerad på Södra Promenaden den 5 januari 2007

Inga kommentarer: