fredag 7 augusti 2009

Boktipset

Om du behöver fly solen en stund. Koppla av i skuggan och kanske läsa en god bok men inte riktigt vet vad du ska sätta tänderna i - vassego här får du ett tips:


Cockney Reject - My life of music, football and blood
Jeff Turner, Garry Bushell

Morrissey har skrivit förordet. Ozzy älskade dem, trots att ligan spelade honom ett spratt han sent skulle glömma. John Peel tog dem till sitt hjärta. Joe Strummer dubbade dem till “the real deal” och Billy Idol fick ett rejält kok stryk. En påtänd Roger Rogersson (Circle Jerks) höll dem under pistolhot som gisslan i Los Angeles så att de inte skulle kunna fly USA utan att spela. De blev portade från skivbolag och studios.

Cockney Rejects från Londons East End var under några korta år i början av 1980-talet det absolut hårdaste och bästa den brittiska punkscenen hade att erbjuda. 1980 gav de ut två briljanta fullängdare, Greatest Hits Vol 1 och 2 innan det började gå utför för bandet i och med ett mer hårdrocksrelaterat sound. I boken “Cockney Reject - My life of music, football and blood” redogör sångaren Jeff “Stinky” Turner tillsammans med journalisten Garry Bushell om alla turer kring utvecklingen och hur hårdföra huliganer på bara ett par år förvandlades till sömniga hippiefigurer. Det är en fascinernade, spännande och omskakande läsning.

För historien om Cockney Rejects berättar om hur de kaxiga och våldsamma gänget till slut föll offer för sitt eget rykte och handlade. Det var inte bara punk som fick unge sångaren Jeff att gå igång. Våldet fanns alltid i närheten. Och för de notoriska bråkmakarna Jeff och hans bror Micky (gitarr) fanns det inte en chans att man vände andra kinden till. Tidigt blev de en del av West Ham och Englands mest våldsamma huliganfirma - Inter City Firm, där många av de mest ökända slagskämparna följde med Cockney Rejects runt landet på turnéer. Den krutdurken exploderade allt som oftast.

Rejects kunde knappt lämna East End utan att hamna i bråk med rivaliserande fotbollsfirmor. Och när det hos de flesta band är alkoholen som flödar under turnéer var det snarare blodet när Rejects var ute. Våldet kulminerade en kväll i Birmingham där det utbröt vad som bäst beskrivs som ett regelrätt gatukrig i konsertlokalen. 200 skinheads och huliganer från Birminghamklubbarna Aston Villa och City hade bestämt sig för att täppa truten på Cockney Rejects en gång för alla. East End-firman som bestod av runt tjugo personer fick slåss för sina liv och bygga barrikader för att överleva slaget. Jeff berättar i boken att det var “blod överallt” och att “folk gick bärsärk med knivar och flaskor”. Det skulle inte dröja länge innan Cockney Rejects svartlistades från de flesta spelställena. Jeff lämnade punken, fotbollsvåldet och East End och började istället skriva musik inspirerad av Grateful Dead, Wishbone Ash och Golden Earring.

Jeff har tillsammans med Garry Bushell lyckats skriva en fantastisk bok med ett flyhänt språk som du inte lägger ifrån dig förens du har avslutat den sista meningen på sidan tvåhundrasjuttiotvå. Och även om du inte är nere med Cockney Rejects eller punkrock finns det gott om hårdrockreferenser i den här skildringen. Jeff och Micky var stora hårdrocksfans, fråga UFO och Ozzy.

Tidigare publicerad på Södra Promenaden 15 december 2006.

7 kommentarer:

Inge Ansvar sa...

I.C.F never dies...men here is Greatest Hits 2.0 : http://www.youtube.com/watch?v=YPQO7mEYyWQ&feature=related

Jan sa...

Stinky Turner e kung.
Hur fan får man tag på boken?

Mikael Sörling sa...

Här:
http://www.bokus.com/b/9781844540549.html?pt=search_result&search_term=Cockney%20Reject

eller här
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=1844540545

eller här
http://www.amazon.com/Cockney-Reject-Jeff-Turner/dp/1844540545/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=books&qid=1249840975&sr=1-1

Masken sa...

Schysst bok - surt band

Mikael Sörling sa...

Masken:

Snicksnack. OiOiOi!

Masken sa...

Hehe... Ska det va Oi! ska det va Hoist A Few. Å kanske lite Business nån gång ibland. Sen räcker det.

auge sa...

Varit på väg flera ggr att skaffa denna bok, men det har alltid kommit ngn annan mellan, men jag får lita på dig och köpa!!

//åke