onsdag 3 juni 2009

Läckert Mögel

Mögel
1978-1983 (Massproduktion) cd

Jag erkänner direkt - jag har helt missat Mögel. Och det trots ett gediget intresse sedan tidigt 80-tal. Det ter sig lite märkligt när jag sitter och lyssnar på Massproduktions excellenta sammanställning av bandet. Mögel borde jag ha stött på och lagt på minnet, för det är ett ganska så originellt punkband det handlar om. När jag lyssnar på låtar som "Håll mig hårt", "Jag är så rädd", "Maskiner" och "Jag tar den sorg som kommer" tänker jag att den här egensinniga och vårdslösa punken med vissa konstnärsambitioner borde Crass-kollektivet gillat.

Eva Bergströ, Gitte Lilja, Ulrika Malmgren (japp, en av Ny Vågs allra första programledare) och Marie Wrengler sparkade igång Mögel 1978 och de gjorde sig främst ett namn som liveband. Thåström har exempelvis vid ett tillfälle sagt "Jag är ett gammalt Mögel-fan. Live var Mögel enormt bra! De var fantastiska!" Förutom ett rejält turnerande spelade de in en sexlåtars miniplatta i Frankrike och gjorde radioteater med Erland Josephson!

Det känns bra att Massproduktion nu återupprättar Mögels namn och ger oss som missat- och er som glömt - en chans att bekanta sig med bandet som journalisten Mia Gerdin så lysande beskrev så här: "Jag älskar namnet: som en skiten gympadoja till tyllkjolen, en rufsig rosett i det stora håret, en uppfodrande röst i det stora surret. Nyttig grimas. Och när det gäller Mögels musik så är spretig bara förnamnet. Det är läckert - alltsammans."
Så är det.

Favoritlåtar: Håll mig hårt, Jag orkar inte mer, Jag tar den buss som kommer, Jag är så rädd

1 kommentar:

Blom sa...

Hehe, trodde ju det var Mögel härifrån Borås, men titlarna var ju skumma.. Men så kom jag på att det måste vara Stockholms-bandet.