onsdag 20 augusti 2008

Irritation tolkar punkklassiker

Det är inte många punkband som vågat sig på att tolka Ebba Grön. Så här på rak arm kommer jag bara på två exempel. Skitsystem nervösa ”Beväpna er” och Ugly Squaws respektlösa ”Berusa er”. Nu har Salas mangelcombo Irritation vågat sig på ”Häng Gud”.
- Det är en bra låt av ett klassiskt band som jag växte upp med, berättar sångaren Befa. Ebba Grön var punkpionjärer och lite av innovatörer i sin text genre med riktigt kritiska texter. Min äldsta syrra lirade Ebba Grön på stereon i slutet av 70-talet. Jag var liten men tyckte det var coolt med de riviga gitarrerna. Och ibland fick man höra ”Mental istid” och ”Die mauer” på radion och det var helt annorlunda. Mina favoritlåtar med Ebba är, utan inbördes rangordning: ”We're only in it for the drugs” (skön gitarrlåt, bra text), ”Slicka uppåt sparka neråt” (lite skön reggae vibb), ”Die mauer” (texten och stämningen), ”Profit” (texten och ilskan) och ”Häng Gud”.

Väldigt få band har spelat in Ebba Grön låtar. Varför tror du det är så?
- Jag vet inte... man kanske inte vill tackla ett av Sveriges mest inflytelserika band i sin genre eller förstöra redan bra låtar. Skitsystem körde ju som sagt ”Beväpna er” och den va väl så där...

Befa berättar också att han just nu lägger sången på 10 nya låtar som ska resultera i en 6-8 låtars demo, som släpps under september. ”Demo 2007” ska dessutom återsläppas med nytt omslag på S.M.Y.T.

4 kommentarer:

Paco sa...

http://punkochoi.blogg.se/2007/october/ville-rekommenderar-vaavi.html

Anonym sa...

Paco: Just det. Den är ju bra som satan. Här är hela länken: http://punkochoi.blogg.se/2007/october/ville-rekommenderar-vaavi.html

//Sörling

Anonym sa...

http://punkochoi.blogg.se/2007/october/ville-
rekommenderar-vaavi.html

//Sörling

Inge Ansvar sa...

Du glömde ju Ticking Bombs som gjort en killer på Staten & Kapitalet (även om den nu inte är Ebbas, så tror ju folk det). T.B´s version kommer snart med TYSK TEXT/SÅNG som handlar om FC St Pauli..undrar vem som sjunger där :-)