söndag 12 oktober 2008

Fanzinefrossa - Napalm

På sidan 2 i debutnumret av Napalm deklarerade redaktionen vad tidningen stod för: "Tidningen av PUNK"S och för PUNK'S. Tidningen är politisk (syndikalistisk/anarkistisk) och vill inte anknyta sig till något av partierna". Men i Napalms första nummer handlar det till en början mest om djurförsök och NSMPD, inte fullt så revolutionärt (fniss). Dessutom en Bojkotta Zip-artikel och intervjuer med Kurt i Kuvös och Destroy. På recensionssidorna hyllas Black Flag, TSOL, Disorder och Discharge. Läsarna uppmanas att "undvika att själv köpa skivorna om du själv har möjlighet att banda dom". Det citatet är väl egentligen det enda som sticker ut i den Linköpingsavisan från 1982-83. En ljummen debut som så många andra.

Men när jag nu bläddrar i den gör jag en upptäckt som får mig att läsa Napalm på nytt, med nya glasögon. Den ena redaktionsadressen lyder Konstruktörsgatan 74, Linköping. I punksammanhang är det en legendarisk adress. Minst lika klassisk som Floravägen 20 C i Fagersta. Nå, Sveden (Raped Teenagers, KBD Records), blev det några fler nummer av Napalm?

Napalm #1

1 kommentar:

Anonym sa...

Ha ha Napalm ja. Kom ut 1982. Kanske tillochmed så tidigt som 1981 faktiskt. Vi var mao 14 och 15 år. Alla artiklar skrevs av Lukas Scheffold om jag inte minns fel. Jag fick skriva lite skivrecensioner. Citatet om att banda skivorna måste ha kommit från Lukas som hellre köpte hårspray och öl en skivor. Jag skulle aldrig ha sagt något så löjligt. Det är ju som att uppmana alla att ladda ner skivor från nätet istället för att köpa dem dyrt på eBay. Det kan jag aldrig stötta.