onsdag 18 maj 2011

Avlyssnat - Clockwork Crew The Clichés Insidious Process Avfart 33 Sju Svåra År Sub Alert Troublemakers Bäddat för trubbel Herätys RhinosurgeryJag har länge tänkt att skriva några rader om PSKs fenomenala arrangemang på Fryshuset i Stockholm under påsken. The Clichés var bra, Antipati var bra, The Business var magnifikt och det lilla jag såg av Angelic Upstarts var superbt. Allra bäst var dock Clockwork Crew. Jag har tänkt att skriva, men fick bara ihop en text och den kommer publiceras i nästa nummer av Close-Up. Hur som helst så var det en otrolig helg i huvudstaden och det var kul att se så många gamla ansikten igen, som exempelvis Madde, Anna, Zebban, Mango, Domar – för att inte tala om hela Norrköpingsligan. Pretty Shitty Kjell har bokat Fryshuset för en ny fest påsken 2012. Pike berättade i ett samtal vi hade om planerna för nästa år och det kan bli storslaget - fast det blir nog svårt att toppa The Business och Clockwork Crew.

Jag fick i alla fall med mig några plattor hem från Stockholm. Exempelvis vinylversionen av Clockwork Crews "... på svenska". Den gavs ursprungligen ut för åtta år sedan av bandet själva i en pytteliten cd-upplaga. Skinheadbandet från Norrköping sjöng för första gången på svenska och avfyrade stenhårda punkprojektiler som det än i dag lyser om: "Trygga slem", "Du är så trög", "Kärringen ovanpå" och "Smack smack". Dessutom bjöd Clockwork på tre otroligt stiliga covers: Ebba Gröns "Sno från dom rika", Göteborg Sounds "Pappas pojkar" och - något överraskande - Moderat Likvidations "Sprängd". Hela den här cd:n ligger som a-sida på PST:s nyutgåva. På b-sidan sju osläppta spår, bland annat livefavoriten "Sug min kuk". Är du det minsta intresserad av svensk punk ska du så klart lyssna på den här skivan.

Clockwork Crew-Dennis spelar också i The Clichés och av honom fick jag bandets senaste släpp "Born to booze" (Longshot). En urläcker bildtia med tre delikata skinhead rock'nroll-låtar som Pekinggänget gör så fantastiskt bra samt en ball tolkning av Motörheads "On parole". Jag skulle nog vilja påstå att The Clichés är ett av de fem bästa punkbanden i landet förtillfället.

Två andra band som jag är mycket förtjust i är Göteborgs Insidious Process och Malmös Avfart 33 och dår är det ju perfekt att Halvfabrikat ger ut en split-lp med dessa båda band. Göteborgarna manglar crust med hjärta och hjärna, det är tajt och brutalt och i-ditt-ansikte hela tiden. Avfart 33 är lite samma sak, fast kanske lite mer åt råpunkhållet. Det är jävligt argt, ettrigt med ett sjukt bra ljud. Och vill man ha än mer anarkopunk ska man definitivt spana in Sju Svåra Års debutplatta "Storma varje hjärta" (Not Enough). Avig upprorisk två fingrar i luften-punk som spottar ur sig giftiga refränger det är svårt att värja sig emot. Jag är också väldigt förtjust i titeln "Storma varje hjärta" som säger ganska mycket om Sju Svåra År.

Tidaholms Sub Alert lyckades i fjol genomföra ett ganska udda projekt. Varje månad spelade man i en cover som sedan publicerades på Maskens bloggasfuck. Jag gillade den här idén och följde med spänning Sub Alerts tolkingar - för det var verkligen spännande. Den här trion är kanske mest känd för sitt råpunk-engagemang men här visade bandet sin bredd - Krimtänk, Minor Threat, Stiff Little Fingers, Warcollapse, Sick of it all, Wolfpack, Dead Kennedys, Kriminella Gitarrer, Meanwhile, The Ramoness, Bad Religion och Avskum fick sina låtar varsamt omöblerade av Sub Alert. Nu finns hela härligheten på cd:n "Cover of the month 2010", där man även klämt in en bonus i form av Unos Kanoners klassiska "Sätt benet i halsen på borgarjävlarna". Jag tror inte att jag kommer att spela den här skivan varje vecka, men när jag gör det kommer jag garanterat ha en kul stund. Gott nog.

Troublemakers firar 30 år på scenen och då passar Heptown på att ge ut jubileumsskivan "30", som innehåller inte mindre än 30 låtar från bråkmakarnas långa karriär. Jag har inte alltid varit ett super-fan av bandet, men tänker inte argumentera mot att de gjort några riktiga klassiker genom åren - som exempelvis "Staden Göteborg". Den här samlingen ger en ganska bra bild över hur Troublemakers 30 år och bjuder på en del fina stunder som "Vild och vacker", "Jävla idiot", "Dom ljuger", "Mammas flickor" och "Majorna brinner", men jag saknar den coola "För snygg för pop"-smockan. Den får Heptown lägga till när Troublemakers fyller 40.

Årets mest efterläntade sjutummare? Skulle tro det. För i fjol gjorde de en lp som var sensationellt bra och suget efter mer material har bara ökat. Och Bäddat För Trubbels nya singel "S/t" (Sweken) stillar inte det suget nämnvärt. Det är så klart en kalasbra skiva med malmöiternas karaktäristiska vrålrock. Här finns nya favoriter som "Dom säger att", "Iso 9004" och "Inte bocka och buga". Men härligheten tar ju slut så fort. Ge mig mer. Mer. MER!!!
Två andra fina singlar med Malmöband är Herätys "Helvettin ja takaisin" (La Familia) och Rhinosurgerys "S/t" (Angry voice). Herätys förträffliga finnmangel doftar ljuvt av så väl Totalitär som Riistetyt och man blir lite glad och lycklig av att bränna ur hjärnan med den här singelns sex spår. Rhinosurgery är mer pissed off käng-attack i container-outfit. Fyra låtar bjuds man på och jag tycker nog den inledande snorloskan "Turn to wall" är allra bäst, men de övriga tre är inte långt efter. Bra mangel.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Gillade du inte bulldoggarnas liveshow? De var väl också med på PSK - om jag minns rätt=)

MJ

Mikael Sörling sa...

MJ: De spelade också, jag missade dem eftersom jag minglade då.

Morr sa...

lite trivia i sammanhanget:

Gitarristen i Clockwork Crew heter Dennis Wilson(!). Var det ett medvetet val av hans föräldrar eller blev det bara så?

Sångaren i CC jobbar med att sälja herrkostymer och dyra skjortor. Är det inte lite otippat men också underbart?