onsdag 23 februari 2011

Avlyssnat - Left in ruins, Noncens, Kapitano, Schizophasia, Kronofogden med flera

Jag fick för en tid sedan ett skivpaket från SMRT i Malmö och det har varit spännande att lyssna på etikettens vinylutgåvor. Jag blev ganska omedelbart förtjust i Left in ruins som om jag förstått saken rätt består av gamla skånska rensrävar, som exempelvis Dr Tjock & Atomligan (DTAL). Tiotummaren "Ensam hatisk psykstörd" manglar stenhårt från första stund. Det är 14 låtar från hardcorescenens mest desperata och extrema hörn. Skickligt hanterat och grym sång. Skivan är pressad i 260 exemplar så du bör vara kvick...
SMRT har även återutgivit Helsingborgpunkarna Noncens ep från 1983 på stilig smutsvit vinyl. Och den här sjuan har jag faktiskt aldrig hört i sin helhet tidigare, åtminstone inte vad jag kan minnas. Det är kanske inte så konstigt eftersom Noncens inte alls var så bra som jag trott. B-sidans inledande "Don't give up" är så klart en klassiker i samma anda som The Bristles. Men det övriga materialet tycker jag är lite för saggigt och sången är inte klockren.
Då lyssnar jag hellre på smått märkliga Schizophasia från Kanada. Jag peppar verkligen på den förnämliga kaospunken med så väl japansk (Gai,Confuse) som brittisk (Disorder, Discharge) smak. Obegripliga låttitlar och monstermaskerade bandmedlemmar är också ett plus. Rekommenderas!
- - -
Och för den som tycker att det manglas för mycket så har Beat Butchers givit ut Järnmalms sprillans nya mini-cd "Skördar och sår". Sex låtar för den som saknar namn som Radioaktiva Räker, Varnagel och Diapsalma på scenen. Jag tycker Järnmalm är ett av de bättre namnen i genren och det känns som att tuppkammen växt några snäpp på dom sedan sist. Die-hard-trallpunkare bör inte missa "Skördar och sår".
- - -
Halvfabrikat gav ut otroligt många skivor i fjol och på cdr-utgåvan "Gruset i deras maskin" sammanfattar bolaget 2010. Och det finns gott om fina stunder på den här skivan - Misantropic, Aktiv Dödshjälp och Passiv Dödshjälp gav alla ut album som dröjde sig kvar. Jag tycker den här samlingen är perfekt som inkörsport till Halvfabrikats katalog och är du det minsta intresserad av vad främst svenska crust- och råpunkcombos har för dig bör du spana in den här. Själv är jag nyfiken på vad Halvfabrikat hittar på i år.
- - -
Har du också hört talas om Kapitano från Malmö? Helt plötsligt kändes det som om ganska många började droppa namnet. Vinylsjuan "Låt dom rätta betala" (Hellrow) kommer inte att få tyst på snacket i alla fall. Fyra spår energisk punkrock på svenska med melodier som kletar sig fast bjuds och det är framför allt i titelspåret som Kapitano är som allra bäst. Jag ser fram emot ett helt album, men tror att Malmöiterna nog njuts allra bäst live.
- - -
Jag skrev om Nisse Sjöömans första kassettutgåva "Ghettoblaster from hell vol 1" i senaste numret av Close-Up (#128) men vill nämna den här också för det är en strålande samling han satt samman, det kunde lika gärna varit jag. Trettio minuter tillsammans med Beyond Pink, Kronofogden, Spotlicks, Aggrenation, Desperat, Headons, Glöm Dä! och Svarteskerm är inte dåligt, och gör den här kassetten till en bra introduktion till nämnda band. Nisse har en hel del coola grejor på gång och har redan gett ut kassettversionen av Kronofogdens debut "Rid i natt". Kronofogden kommer från Hudiksvall. Den kommunen är känd för Missbrukarna och Totalitär. Och det är ungefär så Kronofogden låter, fast med en egen tvist på manglet. Jag tycker dom är helt sjukt bra. Har du ingen bandspelare så kan du köpa cd-utgåvan av bandet. Gör det!
---
NP: Kverletak "S/t"

3 kommentarer:

Erik sa...

Rid i natt!

Anonym sa...

Danke för recensionen, -vet ikke var du hört att det finns DTAL medlemmar i Left in ruins, dock har jag spelat med PG, Pågen o Måe från atomligan - vi spelade metal-vet inte om dom kallade sig så då?
rid i natt, Kuken/left in ruins
http://www.myspace.com/kopflospunx

Mikael Sörling sa...

Kuken: Det är nog jag som missuppfattat saken.