onsdag 21 juli 2010

"Vi ville ha med sax redan på första plattan och vi är nog alla fans av punksaxofon"


Oi Robban i Antipati, fantastisk skiva ni har gett ut. Jag tycker "Frågor som rör det allmänna" slår debuten "On repeat" på alla plan. Låtarna är bättre, texterna vassare, arrangemangen strålande och ljudet fett som satan. Det känns som om ni lagt ner jävligt mycket tid på den här plattan, kommentar.
- Tack så mycket, vi är nöjda själva! Att låtarna är bättre och mer välarrangerade beror nog bara på att vi är erfarnare som musiker och låtskrivare. När det gäller texterna så är de nog bättre för att de är på svenska rakt av, gillar fortfarande de svenska låttexterna på "On Repeat". Vi valde - till skillnad från förra gången - att lämna Stucio Boa-Johan där vi spelade in "On Repeat", och där vi repar, för att spela in med Crippe (Bombshell Rocks) och Fredde (Twopointeight) som har en studio i Blåsut. De är duktiga, har bra grejer och framförallt kom vi bort från det hemmablinda och jobbade under åtminstone lite större press eftersom vi betalade för studiotiden. Visserligen fick vi ett väldigt bra pris, men ändå!

Jag älskar verkligen saxofonen i "Så jävla svensk", hur hamnade den där?
- Vi ville ha med sax redan på första plattan och vi är nog alla fans av punksaxofon. Många band har gjort det bra; svenska orkestrar som Dims Rebellion och många av mina franska favoritband spetsade punken med saxofon då och då. "Så Jävla Svensk" är en omarbetad The Righteous-låt faktiskt, och den behövde saxofon för att låta mindre emo/metal än vad den gjort när vi repade den. Han som spelar var ett kort tag medlem i The Radars, och är sjukt skicklig. Han lyssnade på låten en gång och gick in och improviserade det som är på skivan, typ.

Det känns också som att du lagt ned mycket tid på texterna, som dessutom är uteslutande på svenska. Varför?
- Ja det har jag, jag tycker att det är viktigt och delvis det som gör oss lite vassare än många andra punk-och oi!-band i Sverige (för det finns många bra band!) Anledningen till att de är på svenska är helt enkelt för att jag kan svenska bättre än engelska och nog tycker att punk alltid är bättre på modersmålet, vare sig det gäller ungerska, spanska, engelska, svenska eller franska band. Vi utesluter dock inte helt att släppa låtar på engelska framöver, men det kommer aldrig mer bli blandat, som på "On Repeat".

Ni delar ut en hel de verbala kängor och framför allt i grymma "Punk på Berns" viner sparkarna och spottloskorna. Varför denna avsky mot 77-orna, kan inte de få ha sitt kalas ifred?
- Jo visst, det handlar mest om människor som lämnat punken av olika anledningar. Växt ifrån den eller vad det nu kan vara, men som ändå tar på sig att förklara den, definiera den och göra anspråk på den. Är man inte fortfarande har man aldrig varit, är min åsikt. Sen är ju Berns ett jävla rövhål också.

Till sist: Vad gör Antipati i höst?
- Vi spelar några gig hoppas jag. Bara ett är bokat just nu, i samband med releasen av lp-versionen (Bords de Seine/Randale). Då vi spelar i södra Tyskland i Randale-regi med Agent Bulldogg (som släpper bild-lps av sina gamla album på samma etikett) och Argy Bargy. Vi har även en handfull nya låtar som vi hoppas kunna skriva och arra klart och kanske släppa i början av 2011 på 7" eller liknande.

1 kommentar:

Nikko Lammkött sa...

http://www.myspace.com/psykbrytpunk