onsdag 19 maj 2010

Fanzinet Fårskalle/Fettkross

Mikael Persson gjorde i mitten av 90-talet det rejält Sika Äpärä-influerade fanzinet Fårskalle/Fettkross. Nu har Mikael hittat en bunt exemplar av #1 och #2, som han vill dela ut till Turist i tillvarons läsare - och vill du ha en tidning skickar du dubbelt brevporto till mig.

Vad innehåller tidningarna, Mikael?
- En stor portion avsaknad av självdistans, Nirvana (lika stor fanatism som Sika hade med Discharge), fula ord, skånepatriotism, kladd & kludd. Och är så mycket Sika Äpärä ripp-off att det är löjligt.. men roligt.

Nr 1, 60 sidor, 10 SEK, kom ut nångång 1994, innehåller:
Intervjuer med H.A.T, No fun at all, Allena, Times Square Preachers, Konsäärv, Moderat Likvidation, Dispense, Jari Juho, Eutanasi, Kurbits I.R, Wounded Knee (intervjun gjord av Micke Linusson (Slemäters (Final Holocaust) / Kurbits I.R) vars zine aldrig kom ut). Annat innehåll är 1 miljon recensioner av Nirvana-plattor, lite tecknade serier, flyers och utfyllnad.

Nr 2, 60 sidor, 10 SEK, kom ut nångång 1994, innehåller:
Intervjuer med Arsedestroyer, Rabbegröd fanzine (Johan Bergfors från Slemäters (Final Holocaust)), 3-way cum (dom gillade inte frågorna), Jari Juho (igen), Counterblast, Doodles, Dischange. Annat innehåll är de vanliga recensionerna, utfyllnaden, en sida där jag av nån anledning hatar skivbolaget Arda. En novell har smugit sig in.

Nr 3, 60 sidor (?), 10 SEK, split med Rabbegröd, kom ut 1995 ?
Denna har jag inte, inte ens ett eget ex. Kommer inte ihåg vad den innehåller, men den var väl i samma anda som de 2 föregående.

Nr 4, 60 sidor (?), fanns bara i en råkopia, kom aldrig ut.
Jag tror den är kastad, jag hittar den inte iaf. Kommer inte ihåg vad den skulle innehålla.


Berätta lite om fanzinet.
- Tidningen började som en fylleidé antar jag, som blev verklighet. Målet var nog att bli Skånes Sika Äpärä, jag var jävligt idoldyrkande. Jari & Jallo var nog mina idoler haha! Komiskt va? Jaja, jag var 15-16 år gammal.

- En del av banden hade jag inte hört när jag skickade intervjun, tror inte jag brydde mig så mycket, jag ville bara få ut ett fanzine. Logotypen för Fårskalle går i Discharge-stil (såklart).

- På den tiden fanns ingen dator till hands direkt och sen ville jag få till väldigt kaosigt utseende så det var mycket klippa & klistra, skrivmaskin & tuschpenna.

- Fårskalle bytte namn efter nr 2 till Fettkross.. Nr 1 kopierades först upp i 10 ex på en kompis brorsas jobbs kopiator, men jävlar vad kass kvalitet, meck med häftklammrar och vad dyrt det blev, tror de kostade mer än 10 spänn att producera. Efter de 10 exen tror jag att jag frågade sångaren (?) i Warcollapse, det var i alla fall någon i Warcollapse som gjorde ett zine med, var han tryckte sina. Så jag fick tipset att ringa nåt tryckeri i Småland och där blev de tryckta i 200 ex vardera. Den distribuerades av polare , Birdnest, Dolores. Jag skickade 10-15 ex och fick nån skiva som betalning, det var kanon! Jag tror inte man får ut så mycket information om banden som är intervjuade då frågorna mest är i stil med "Favvesupat?" och "Är du satanist??".

Och vad du gör i dag.
- I dag är man 33 år gammal, sambo och it-konsult. Punk och undergroundmusik lär man väl alltid lyssna på. Jag var & kollade Mob 47 och Sista Sekunden förra lördagen på KB och kom hem packad som fan med en Lautstürmer-skiva. Jaja.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Kan man inte få sätta in pengar ist? Kan föra över 20kr/ex eller nåt...

Hade de där fanzinen för längesen, men de har försvunnit nånstans. Vore kul att bläddra i igen.

/Jocke A

Emil Sandebäck sa...

Det var jag som fixade dealen med tryckeriet och det var i Kalmar. Jag gjorde ju Poverty på den tiden.
Gitarrist var jag och är fortfarande i Warcollapse.

Ha det bäst!

Emil Sandebäck

Mikael sa...

Just det ja, Poverty! Kul att ni fortfarande lirar. Hoppas allt är väl.

Jag lämnar väl över di gamle tidningarna till Sörling i veckan som kommer.

Sen får jag passa på & tacka de som skickade mynt, porto & skivor för recension till nr 4 som aldrig kom ut. Tack för det, jag tror skivorna var bra & mynten kom säkert till användning.

Mikael

Patricia sa...

vilken adress ska man skicka två frimärken till? jag kanske är trög som inte ser den informationen, men så är jag också ganska dataefterbliven. jag vill gärna ha fanzinen! /patricia

Anonym sa...

Pinna på med överlämningen till Sörling, dude...

Anonym sa...

Väntar fortfarande...

Mikael sa...

Ja, jag ska pinna över,

SÖRLING, ska vi göra en överlämning? Eller du är mitt uppe i flytten?