torsdag 21 januari 2016

Hyrda Knektar aktuella med ny skiva - Markel "Lite mer välproducerat"


Världens bästa Hyrda Knektar kommer i vår med en ny platta. Jag skickade över några frågor till Markel för att låta honom berätta om "Vi kommer dö men först ska vi leva" (briljant titel och en devis jag ställer mig bakom till hundra procent) .

Korrekt, vi släpper en 10" vinyl med 6 låtar på Noise of Sweden. Ett tag hade vi en galen idé om att vi skulle klämma ur oss en fullängdare, men det var en osannolik tanke redan från första början. Vi hade en vision om att alltid jobba i formatet 2-5 låtar åt gången och sedan samla allt på en samlingsplatta när tiden är mogen (vilket kanske borde vara rätt snart...), framförallt för att vi aldrig vill känna någon press med Knektarna. Det ska alltid vara roligt och aldrig jobbigt, vi har nog med drama i livet på andra håll. Förresten så kliver vi ju ändå ut ur våran comfortzone nu när vi släpper en EP med 6 låtar, haha. (Fast det blir inte bara egna låtar...). Dessutom tycker jag att 10" är ett kanonformat, lite bortglömt, men perfekt för oss. Samma storlek som fälgarna på en klassisk Vespa förövrigt...
- Även om vi är lite mer välproducerade än vanligt så tycker jag vi har behållit vårt sound. Texterna är nog våra mest förbannade hittills, vi blir bara bittrare med åren, men det är ju också en sorts drivkraft.

Vad har hänt sedan singeln ”Höstrebell” som kom 2014?
- "Höstrebell" var tänkt att släppas till PSK 2014, men den blev försenad från presseriet så vi fick den inte förrän ett par veckor senare så redan där blev det ju lite av ett antiklimax. Vi fick skapligt bra recensioner, både här hemma och i Tyskland, och gjorde ett par roliga spelningar (Göteborg var fantastiskt kul!) men sen lade vi allting på is ett tag och ägnade oss åt det vi gör bäst - ynglar av oss. Reidar och Nicole fick sin första kotte, precis som Maria, och Thomas fick sin tredje. Nu har vi totalt 11 ungar och Maria har en bulle i ugnen igen. Det är ju som lite därför vi har lite svårt att planera framåt. Vi tar en dag i taget så får vi se. För ett par månader sedan flyttade Thomas till Luleå, så vi har den utmaningen också nu, men han är en grym basist och en skitbra snubbe så vi ser inget annat alternativ än att det löser sig ändå.

Vad gör det så speciellt och roligt med Hyrda Knektar att ni fortfarande spelar?
- Vad skulle vi göra annars? Hyrda Knektar uppstod ur ett vakuum, något fattades oss, och jag och Stefan har liksom alltid kommit överens såväl på det personliga som det musikaliska planet. Thomas kom in som ett wildcard, men visade sig vara helt rätt gubbe för jobbet. Reidar, Nicole och Maria är ett gäng toppenmänniskor, vi har alla skitkul ihop när vi väl ses allihop och när vi drar iväg och lirar. Så länge vi fortfarande har roligt och fortsätter producera hits i maklig takt så kommer vi finnas kvar. Det kanske inte fungerar för alltid, men jag tror att hemligheten är att vi alltid prioriterar att ha roligt i första hand.

Vad är mer på gång?
- Framtiden får utvisa vad som händer. Om det var knepigt att komma ut och lira förut så blir det ännu tuffare nu. Vi ser fram emot skivsläppet som fan, Ted (Noise of Sweden) är grym som vill släppa våra grejer trots förutsättningarna. Nån form av releasefest blir det bergis också (vi har lite bra idéer) och så hoppas vi att folk tycker plattan är bra och att vi kan göra lite bra spelningar. Vi kommer inte kunna åka på nån turné direkt, men något eller några festivalgig vore kalas. Gärna i Tyskland eller Frankrike till exempel.

Inga kommentarer: