onsdag 2 januari 2013

Varför olika listor?

"Vad händer med din trovärdighet när du listar olika i din blogg och i din metaltidning?", undrar en person som valt att vara anonym i kommentarsfältet. Hen som läst både Close-Up och Turist i tillvaron verkar minst sagt brydd över att mina listor över årets skivor inte ser exakt likadana ut. Jag blir lite smickrad över att någon engagerar sig så hårt känslomässigt i mina listor.

Jag ska försöka bena ut problematiken för hen och alla er andra som undrar.

1, Listan till Close-Up Magazine sammanställdes redan i november och redan där försvann en del skivor som jag inte hunnit höra. Close-Up-listor får dessutom bara innehålla "Close-Up-musik".

Tio-i-topp i Close-Up
1, Thåström "Beväpna dig med vingar
2, Bäddat för trubbel "Värdighet"
3, Ursut "Dårarnas paradis"
4, Beyond Pink "Pride and prejudice"
5, River City Tainlines "Coast to coast"
6, Baroness "Yellow & green"
7, Jealous Cowards "S/t"
8, Tiamat "The scarred people"
9, Infernöh "War tjard"
10, Projekt Ekan "S/t"

2, Listan till Turist i tillvaron skrev jag den 31 december, vilket innebar att jag hunnit uppdatera mig på ett flertal skivor. Turist i tillvaron-listan speglar på ett bättre sätt vad jag lyssnat på under året och har inga genreförbud - därför finns Patti Smith, Kent, Mikael Wiehe och First Aid Kit med på den.

Tio-i-topp Turist i tillvaron
1, Thåström ”Beväpna dig med vingar”
2, Neurosis ”Honor found in decay”
3, Bäddat för trubbel ”Värdighet”
4, Patti Smith ”Banga”
5, Beyond Pink ”Pride and prejudice”
6, Tiamat ”The scarred people”
7, River City Tainlines ”Coast to coast”
8, Baroness ”Yellow and green”
9, The Lowlifes ”Tv addiction”
10, Utbrott ”Det mörka halvåret”

Inga stora förändringar egentligen. Neurosis hade jag inte hört när listan skickades in till Close-Up, om jag hade gjort det hade den kommit tvåa där också. Patti Smith får inte vara med i Close-Up. The Lowlifes-plattan glömde jag bort när jag gjorde listan till CU och Utbrott-albumet hade jag underskattat grovt.
Och så en sanning som kanske ruskar om - listor är inte statiska. Vilket jag förklarar redan i ingressen: "Och just nu tycker jag det här var allra bäst under året som gick". Bara för att förtydliga - nyckelorden är "just nu".

Så även om jag är smickrad förstår jag inte hens upprördhet. Istället för att gnälla borde hen vara tacksam över alla tipsen på bra plattor.

Det råder för övrigt ett missförstånd - Close-Up är inte min metaltidning, det är Robban Becirovics tidning.

Just det ja, min trovärdighet... det är ju lite pinsamt att jag tappade bort Ursut här på bloggen.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Oj, var det en öm tå som blev trampad på?
Att ställa en fråga är alltså att engagera sig hårt känslomässigt? Följdfrågan blir naturligtvis om du känner dig hårt känslomässigt engagerad i punksverige?

Du har rätt i att en lista inte är statisk och att du har försäkrat dig med att skriva "just nu" men du har på ungefär en månad GLÖMT Ursut - Dårarnas paradis, vilket alltså skulle vara bland årets 10 bästa skivor. Glömmer man bort en skiva på en månads tid förtjänar den kanske inte att vara med bland årets 40 bästa. Har du svårt att minnas skivorna och dina åsikter kring dom så är det kanske bättre att hålla listorna kortare? Eller om du bara vill tipsa så kan du kanske skita i listorna eftersom du ändå bara rör till det(dels för dig själv, men även för oss som läser).
Det var inget smicker öht tyvärr, inget gnäll heller egentligen. Det var en fråga och inget mer. Jag tycker dessutom frågan var rimlig när dina listor ger intryck av att vilja vara alla sk punk-läger till lags och där alla ska få vara med.

Mikael Sörling sa...

Nej, du trampade inte på någon öm tå.

Du kanske missade sista meningen i bloggposten:
"Just det ja, min trovärdighet... det är ju lite pinsamt att jag tappade bort Ursut här på bloggen."

Jag lyssnar på otroligt mycket punk av alla olika sorter så det är ju inget konstigt att det avspeglar sig på det jag skriver eller när jag sammanställer Turist i tillvaron-skivorna.

För övrigt har jag inga problem med att röra till det emellanåt.


Anonym sa...

Okej. Din reaktion med anklagelser om smicker och gnäll måste ha fått mig att tro att tån jag råkade trampa på var öm.
Nej, jag missade inte att du skrev att du tyckte det var pinsamt. Inte heller att du skrev att du hade glömt bort Lowlifes.
Jag tyckte också det var pinsamt och därför valde jag att ställa frågan. Pinsamhet och trovärdighet är inte samma sak men är det pinsamt är sällan trovärdighet med på samma "topp-lista".
Inget ont om banden eller deras olika placeringar, de förtjänade säkert i samtliga fall uppmärksamheten och sina placeringar men du förtjänar inte den uppmärksamheten du får genom att glömma vad du har hört/skrivit eller genom att skriva listor.

Mikael Sörling sa...

Jag tycker det är kul att du engagerar dig i det jag skriver och tycker. Men jag förstår inte riktigt vart du vill komma.

Att jag får uppmärksamhet jag inte förtjänar?

Det är ju du som ger mig uppmärksamhet!