tisdag 21 september 2010

Svarteskerm - In god we trust

När jag för drygt tio år sedan stötte på Tekla Knös så var det ett av de konstigaste punkband jag mött. Tekla Knös var kristna och sjöng att dom inte böjde sig för någon utom Gud. Jag tyckte det var spännande och obehagligt på en och samma gång. Och jag slutade aldrig att lyssna Tekla Knös-plattorna "Så sparade vi oss ur krisen" (1999) och "Hellre dåre än marionett" (2004). För en tid sedan dök Svarteskerm upp med singeln "Förfallet är stort". Även detta punkband är uttalat kristna och jag blev minst sagt lika förbryllad denna gång. Jag kontaktade bandets sångare Elof och bad honom berätta om kombinationen kristendom och punk. Min utgångspunkt var att lyssna, inte ironisera eller häckla.


Berätta om Svarteskerm. Vilka är med i bandet, när började ni spela, vad är ni influerad av. Ni har gett ut singeln Förfallet är stort, berätta om den. Har ni gett ut fler skivor?
- Svarteskerm började väl egentligen med att jag och Haga (gitarrist) inte ville sluta spela tillsammans när vårt gamla projekt dog. Så vi fortsatte helt enkelt och eftersom vi inte kunde spela så spela vi punk. Vi hade lyssnat mycket på svensk trallpunk under vår högstadietid, men fastnade aldrig i att spela det där själva, snarare var det band som 4 Morötter (Dals-Långed kängpunk) som influera oss till en början. Sen kom lite Oi Polloi in för min del och Haga lyssna mer och mer på metal så där nånstans kom de lite hårdare inslagen in. Sen har Svarteskerm gjort många resor med olika medlemmar och konstellationer, ett tag var vi åtta personer, där någon spelade vinkelslip och dammsugare, ett tag var det bara jag och Haga som spela alla instrument. Nu är vi äntligen ett fullt band igen, med mig, Elof, på skrik, Jesper på bas, Ola på trummor och Haga då på gitarr. Både Jesper och Ola har spelat med klart bättre band innan (Intohimo, Kalamare Beat Club), men jag tror de gillar oss så de ville va med.

- Vi är ett ganska opunkigt punkband, jag menar bara att vi sjunger om Jesus klassificerar ju ut oss i mångas ögon, och så är jag präst och Haga jobbar på skatteverket liksom. Det blir inte mycket mindre punk än så, eller hur? Eller så vänder man på det och ser det tvärtom, det blir inte så mycket mer punk än så...

- Förfallet är stort är vårt försök att komma igång igen på allvar efter ett tags vila, det är en liten EP för att blåsa på glöden som finns där och sover inne i människor, med tankar om vad som skulle kunna vara, vad som är förbannat fel med världen och våra gränser. Fyra låtar punk kort och gott. Släppt under en creative commons licens. Så du kan sprida musiken hur du vill, lagligt, så länge du inte tjänar pengar på den. Den finns på spotify och itunes och sådär med, för att inte tala om vår tryckta utgåva som vi är lite stolta över, en lyxig liten digipack..mums.Innan dess har vi gett ut EPn ”Den Nya sången” och skivan (som visserligen va kortare en EPn fast med elva spår) ”Adjö till Alf och några låtar till”

Vad handlar era texter om?
- Framför allt så handlar de om tillvaron, samhället, Jesus, livet, ickevåld, anti-makt och anti-gränser. Eller för att säga det positivt, det handlar om livet i ett annat system, ett annat rike som krockar med hur världens stater och maktmän vill sköta världen. Ett rike som sträcker sig över nationsgränser, där ingen längre är slav eller fri, fattig eller rik, man eller kvinna. Jesus kom och snacka om det här riket, och det går att börja utforska och leva i redan här och nu. Vänta inte med att det samhälle eller den värld ni vill ha skall komma till er från överheten eller av historiens slump. Nej Jesus budskap var att Gud rike, har kommit, det går att leva ut det nu. Lite sådär ”var förändringen du vill se i världen”.

Varför spelar man punk om man är troende kristen?
- Med risk för att låta förlöjligande, men varför inte? Ser ingen som helst koppling till varför det skulle vara ett problem. Helt ärligt, och nu menar jag inte att du kommit med den attityden, så blir jag sjukt trött på punkscenen ibland, man kritiserar maktstrukturer, patriarkat och kyrkan för att gå de rikas och makthavarnas ärenden (och det med rätta, fortsätt med det) men för att i nästa stund snacka skit och behandla oss som vill följa Jesus och spela punk illa. Jag har både blivit utfryst och utskälld av främmande människor i punkscenen bara för att jag råkar vara kristen. Jag menar ge gärna mig och kyrkan kritik, men se till att ni känner oss innan så att det blir vettigt och inte bara förtryck. Missförstå mig rätt, jag tycker inte det är synd om mig, men lite självinsikt i punkscenen skulle va bra ibland.

Och kan man vara punkare och kristen - står inte ideologierna väldigt långt ifrån varandra?
- Först skulle jag nog aldrig säga att punk är en ideologi. Punk är alldeles för levande och viktigt för att sättas in i det facket. Sen skulle jag inte kalla att vara kristen för en ideologi heller, men jag förstår vad du är ute efter. Sen jag menar vad är punk, den frågan har vi väll försökt svara på sedan Sex Pistols sålde sig till massmedia och Asta Kask var tonåringar. Om vi tänker punk med koppling åt det anarkistiska hållet så blir det enklare att svara. Klassiska slagord som ”No gods, no masters” må låta bra, men vad är Gud liksom, vilken Gud är det man inte vill ha med att göra? Som kristna fokuserar vi på den Gud som avstår makt och våld, för att offra sig själv och sitt liv för de andra, det är knappast en konflikt mot det anarkistiska, det är faktiskt ett ganska anarkistiskt sätt att vara Gud på eller hur? som kristna tror vi att Gud är kärlek och en anarkistisk slogan som går ”No love, no masters” känns inte lika hett, eller hur? Alla styrs vi och påverkas vi av något, må det vara egoism eller marknadsekonomi, eller kärlek, eller Gud, eller längtan efter jämställdhet. Jag har hällre en självuppoffrande snickare från en liten håla som ”Herre” än mig själv, jag menar jag känner mig själv allt för väl för att våga lita på att jag gör det som är mest kärleksfullt i alla situationer, har inte så bra omdöme. Kan man va kristen och punkare - uppenbarligen finns det flera som är det, så ja.

När och hur upptäckte du punk. Och vad var det som fick dig att fastna för punken.
- Antar att punken kom till mig i mellanstadiet någon gång via någon kompis, vet inte så noga med från början va de ganska mycket amerikansk punk som NoFX och sånt där, men sen köpte jag en definitivt 50spänn platta för mina sista pengar och fastna direkt för trallpunken, genom dessa samlingar upptäckte jag fler och fler band.
Det jag gillar med punken är drivet att göra saker oavsett va andra tycker och om du egentligen har någon "officiell rätt" att göra det. Hela D-I-Y kulturen är sjukt viktig att bevara tror jag. Enkelheten i musiken blandat med tydligt budskap gör att punken är svår att gå obemärkt förbi, den väcker alltid någon slags reaktion, och det är bra, får folk att tänka förhoppningsvis.

Och när mötte du Jesus?
- Jesus och jag, ja du när började den resan, ett svar är att Jesus alltid varit med från början, det tror jag att han är med alla, sen är det upp till oss att odla den kontakten, att upptäcka det osv. Det hände nog egentligen i samma veva som jag upptäckte punken. Jag började läsa evangelierna (i bibeln, Matteus, Lukas, Markus och Johannes! Lukas rekommenderas särskilt!), snacka med kristna, vara kritisk men öppen för svaren jag fick på mina frågor. Be. Att Be kan låta fjantigt, konstigt eller bara onödigt. Men det är i alla fall inte onödigt. Resan med Jesus är liksom inte slut bara för att man börjat resa, genom livet får man vandra tillsammans liksom. Vet inte hur det kommer fram i skriven text och till den som läser det såhär, men det är grymt jordnära och super mäktigt på samma gång.Spelar ni live i kyrkor?
- Vi spelar där vi får och är välkomna, det inkluderar såväl kyrkobyggnader, som bakgårdar, kollektiv, festivaler och pubar.

Vad är den kristna punkrörelsen Jesus Freaks för något?
- Helt ärligt har jag inte så stor koll på dem, det var ett gäng punkare som ville börja följa Jesus i Tyskland men som inte fick plats i kyrkan därav började de köra lite frilir. Jesus Freaks finns i hela Europa och anordnar lite festivaler. Grymt härliga människor. Vår kontakt med dem är via olika nätverk och spelningar och så, vi spelade på deras största årliga träff nu i juli, några tusen deltagare.

Hur tas kristna punkare emot av kyrkan?
- Överlag med ett ganska överraskat men på ett positivt nyfiket sätt. Ibland blir vi bara bemötta med fördomar i kyrkan, men jag skulle säga att vi möter mer fördomar mot att man är kristen när vi går på en punkspelning än när man e punkare och går på gudstjänst. Jag menar jag har ju fått bli präst. Ibland frågar folk i kyrkan varför man ser ut som man gör, eller är goda och ärliga nog att säga att man inte alls fattar grejen. Men det finns en syskonkärlek som går djupare än så, så oftast sker det med glimten i ögat.Finns det fler kristna punkband i Sverige?
- Jodå, Välta Tält, Tekla Knös och Wonderland för att nämna några. Sen finns de ju massa kristna som spelar punk, det är vanligare än många tror med kristna i punkband. Scenen är större utomlands, jag kan speciellt rekomendera folkpunkbandet Knifefight och berlinpunkarna i White Flags Burning.

Vad tycker ni om låtar som exempelvis Häng gud (Ebba Grön)?
- Bra skit, antar att Ebba gör upp med en Gud som är fascistisk och hatisk, en som förtrycker och härskar över oss. Den Guden har jag inte mycket för, den kan vi gärna hänga. Men den Gud jag vill leva med i mitt liv, hon är annorlunda.. Här har kyrkan en stor synd att bekänna, vi har misslyckats så med att se ut och leva som Jesus att människors bild av Gud har blivit till en sådan Gud som Ebba tar avstånd från.. Sen så hängde man ju faktiskt min gud också, på ett kors, för han var för radikal för samhället.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Väldigt intressant!
Många bra svar.

JohanMalm sa...

Vi i Varsel är jävligt kristna oxå.

Anonym sa...

Kul! punkscenen i Sverige idag är alldeles för stereotyp, likriktad och förutsägbar, dvs allt det som den inte var från början. Så, jag håller med- intressant.

Paco sa...

http://www.youtube.com/watch?v=TG4QeBkNNqA

Inge Ansvar sa...

Kristus är en korv

Johan sa...

jesus var en tomte