onsdag 27 augusti 2008

Åke och Bakgrundsfigurerna lirade Ebba

Jag skrev för några dagar sedan att det inte är så speciellt många band som tolkat Ebba Grön. Men nu har jag hittat ytterligare ett exempel. För en tid sedan skickade Fredrik Å en rejäl packe mp3:or med svensk punk och först i går upptäckte jag liveinspelningarna med Åke och Bakgrundsfigurerna. Den 11 februari 1980 lirade de på Munken (i Linköping?) och avslutade kvällen med en het verision av Ebbas "Beväpna er".

Lyssna:
Boomp3.com

Den som vet vilka ÅoBF var får gärna lägga in en kommentar.

3 kommentarer:

Anonym sa...

ÅoBF hade jag turen att avnjuta live några gånger. Fantasiskt band! Spelade in dem 1981 när de spelade utomhus i Trädgårdföreningen/Linköping. Sångare är ingen mindre än Erik Euro från Blitzen. Ingick även en del andra stora Linköpings profiler i bandet. Deras största hit i mitt tycke var Tok uti Tokarp(en liten förort i Linköping).

Anonym sa...

Med risk för att avvika från ämnet, som väl egentligen var Ebbacovers, så vill jag minnas sångare i ÅOBF var självaste Åke, Trosell. Undrar om inte hans bror var med också, Anders (Trossan).
Spelningen i Trädgårdsföreningen kommer jag ihåg, har en bild nånstans där jag står i randig hemstickad tröja och jävligt ful mustasch. Men jag tror inte det var ÅOBF, utan ett hopmixat engångsband med folk från ÅOBF och något annat band. Vi hette någon ännu obegripligare förkortning, som jag inte kommer ihåg (börjar väl bli senil...) Men Åke, Aje och Körva var med tror jag (kända namn för dem som var med i Linköping på den tiden.
Finns det en inspelning därifrån vore det skitkul att höra.
Låten var faktiskt min, Tokig i Tokarp hette den, tror rent av att texten finns med i boken "Svenska rocktexter".

Anonym sa...

Hej alla nördar :-),

Al Manhattan And The Dancing Dogs (klockrent namn????) spelade i Trädgårdsföreningen tillsammans med ÅOBF. Namnet hittades på ett par veckor innan spelningen eftersom Aje skulle komma hem från New York samma dag som spelningen i Trädgårdsföreningen var. AMATDD bestod av Jocke Björk sång, gitarr (f d Blitzen-sångare, Yoaccim and The Euros), Körva bas (f d gitarrist i Spy),Åke Trosell gitarr(ÅOBF), Hågge Petterson trummor (ÅOBF och Mackt), Anders "Aje" Lindstrand, gitarr (f d Algebras vänner och Zpamhead senare Kakelhundarna). Tokig i Tokarp är en klassiker. Jag kommer faktiskt inte ihåg vilka låtar vi spelade förutom den. Är iofs säker på att vi spelade Glo's Garantera Dig men resten är en dimma. Tror t o m at jag har någon gammal låtlista från spelningen någonstans. ÅOBF spelade något senare samma dag. Ovan nämna Åke och Hågge var med samt Peter Kagerland (f d RAS, Spy(bl a låtskrivare av den eminenta Jag Måste Gå), Kizza Ping) och Johan Björklund (Ism). I en tidigare version av bandet var även Aje med ett litet tag och Anders Trosell (f d RAS Han var sångare en kort stund innan han startade Kizza Ping). ÅOBF spelade Beväpna Er ett antal gånger live.
Jag vet inte riktigt vad som har hänt i år får en massa kryptiska frågor om allsköns Linköpingspunk.
/Åke T