tisdag 14 juni 2011

Avlyssnat - Fubbix, Tysta Mari, Gamla Pengar och Total Aggression


Lundapunksen Fubbix debutplatta "Utanför systemet" (Heptown) kom som en glad överraskning. Jag har inget minne av att jag stött på bandet tidigare och det borde jag haft i så fall. Fubbix lämnar ingen oberörd. På bred skånska vräker kvartetten ut nio hits som innehåller så väl tuffa taggiga gitarrer och fräna punkmelodier som skråla-med-sång. Fubbix säger sig vara influerade av Kal P Dal, GBH, Dead Kennedys, The Exploited, Dropkick Murphys Motörhead, Ramones, Toy Dolls och Kiss - och det är väl där någonstans man hittar de här smått galna skåningarna.
PS: På lördag har man släppefest på Spisen i Lund

Fubbix by HEPTOWN RECORDS

Om Fubbix var ett osynat kort hade jag skyhöga förväntningar på Tysta Maris återkomst "Blå nätter/Svarta dagar" (11743) . Jag har ju varit svårt förtjust i de tidigare Imperiet-doftande albumen "20 minuter över tre" (2007) och "Sveriges casino" (2009) och sett fram emot den här nya inspelningen. Och den är inte alls dålig. Å andra sidan är den inte riktigt bra heller. Tysta Mari låter förvisso som det oftast gjort men det känns som om de förlorat något på vägen, det känns som om energin och glöden har falnat en aning. Jag tänker inte ge upp "Blå nätter/Svarta dagar" än, men just nu är jag lite besviken.

Vad har hänt i Göteborg egentligen? Helt plötsligt vimlar det av briljanta band från lilla London. Gamla Pengar är inget undantag. Jag har sett namnet ganska ofta på nätet men känner inte till gänget alls, den självbetitlade singeln (Beat Butchers) lär ändra på det. Gamla Pengar spelar i samma skola som Sixten Redlös, KSMB och Troublemakers. Det jävligt arg punk på svenska med melodier som snabbt nitar sig fast. Mikey Lennartsson sjunger dessutom bra som fan. Jag vill höra så mycket mer.

Total Aggression följer äntligen upp crustsuccén "Angermania crust" från 2010 med den minst lika feta "When darkness falls" (Egen). Sollefteåplutonen sätter skickligt samman black metal-osande element med råpunk i Skitsystems och Bombanfalls anda. Och allra bäst låter bomberna när Mådde vrålar på svenska i "Mitt liv är ett mörker", "När ska allt ta slut" och "Staden med de levande döda".

Inga kommentarer: