söndag 27 februari 2011

Ditt nya favoritband - Fru Dörr


Umeås Fru Dörr klampade för några dagar sedan in i min värld och ruskiga om tack var den briljanta försvenskningen av The Exploiteds "Fuck the Usa", "Knulla Usa". Nu finns det fler låtar från den konserten att lyssna på via bandets facebook-sida. Dessutom meddelar Fru Dörr att man snart ska spela in material. Jag bad bandets basist Hilda Edlund berätta lite kort om bandet.
- Sofia och jag såg filmen "Tjenare kungen" och bildade ett hypotetiskt band med mängder av medlemmar, alla vi kände var med. När Jon blev trummis började vi repa på riktigt. Det här var i början av 2009. Med repa på riktigt menar jag typ att lära sig spela på instrumenten. Sen fick vi en sångare och skaffade en replokal typ i mitten av 2009. Men sångaren passade inte så bra så han slutade. Men all for the best var det då Rebekka började sjunga istället. Vi har inte spelat något innan Beat Meet och ingen har varit i andra band innan.

Foto: Lisa Nylund

fredag 25 februari 2011

Trubbel i Helsingborg

The Eyeball är en rock'n'roll-klubb i Helsingborg som enligt arrangören Björn Fager Bengtsson "vill sprida oväsen i stadens musikliv". Den 12 mars är det dags igen, då lirar Trubbel och Vaganza Trailerpark på krogen Bara Rock i klubbens regi. Inträde: Noll kronor.

Oldfashioned Ideas börjar blogga

Manifest-nominerade Oldfashioned Ideas har påbörjat flytten från myspace till en egen blogg.
- Precis som så många andra har vi märkt att myspace numera inte är särskilt intresserade av att ha kvar sina medlemmar utan gör allt för att sänka skiten fullständigt. Därför startar även vi nu upp en blogg, till en början parallellt med myspace, men troligtvis kommer väl denna att ta över helt efter hand, skriver bandet i ett mejl.

onsdag 23 februari 2011

Avlyssnat - Left in ruins, Noncens, Kapitano, Schizophasia, Kronofogden med flera

Jag fick för en tid sedan ett skivpaket från SMRT i Malmö och det har varit spännande att lyssna på etikettens vinylutgåvor. Jag blev ganska omedelbart förtjust i Left in ruins som om jag förstått saken rätt består av gamla skånska rensrävar, som exempelvis Dr Tjock & Atomligan (DTAL). Tiotummaren "Ensam hatisk psykstörd" manglar stenhårt från första stund. Det är 14 låtar från hardcorescenens mest desperata och extrema hörn. Skickligt hanterat och grym sång. Skivan är pressad i 260 exemplar så du bör vara kvick...
SMRT har även återutgivit Helsingborgpunkarna Noncens ep från 1983 på stilig smutsvit vinyl. Och den här sjuan har jag faktiskt aldrig hört i sin helhet tidigare, åtminstone inte vad jag kan minnas. Det är kanske inte så konstigt eftersom Noncens inte alls var så bra som jag trott. B-sidans inledande "Don't give up" är så klart en klassiker i samma anda som The Bristles. Men det övriga materialet tycker jag är lite för saggigt och sången är inte klockren.
Då lyssnar jag hellre på smått märkliga Schizophasia från Kanada. Jag peppar verkligen på den förnämliga kaospunken med så väl japansk (Gai,Confuse) som brittisk (Disorder, Discharge) smak. Obegripliga låttitlar och monstermaskerade bandmedlemmar är också ett plus. Rekommenderas!
- - -
Och för den som tycker att det manglas för mycket så har Beat Butchers givit ut Järnmalms sprillans nya mini-cd "Skördar och sår". Sex låtar för den som saknar namn som Radioaktiva Räker, Varnagel och Diapsalma på scenen. Jag tycker Järnmalm är ett av de bättre namnen i genren och det känns som att tuppkammen växt några snäpp på dom sedan sist. Die-hard-trallpunkare bör inte missa "Skördar och sår".
- - -
Halvfabrikat gav ut otroligt många skivor i fjol och på cdr-utgåvan "Gruset i deras maskin" sammanfattar bolaget 2010. Och det finns gott om fina stunder på den här skivan - Misantropic, Aktiv Dödshjälp och Passiv Dödshjälp gav alla ut album som dröjde sig kvar. Jag tycker den här samlingen är perfekt som inkörsport till Halvfabrikats katalog och är du det minsta intresserad av vad främst svenska crust- och råpunkcombos har för dig bör du spana in den här. Själv är jag nyfiken på vad Halvfabrikat hittar på i år.
- - -
Har du också hört talas om Kapitano från Malmö? Helt plötsligt kändes det som om ganska många började droppa namnet. Vinylsjuan "Låt dom rätta betala" (Hellrow) kommer inte att få tyst på snacket i alla fall. Fyra spår energisk punkrock på svenska med melodier som kletar sig fast bjuds och det är framför allt i titelspåret som Kapitano är som allra bäst. Jag ser fram emot ett helt album, men tror att Malmöiterna nog njuts allra bäst live.
- - -
Jag skrev om Nisse Sjöömans första kassettutgåva "Ghettoblaster from hell vol 1" i senaste numret av Close-Up (#128) men vill nämna den här också för det är en strålande samling han satt samman, det kunde lika gärna varit jag. Trettio minuter tillsammans med Beyond Pink, Kronofogden, Spotlicks, Aggrenation, Desperat, Headons, Glöm Dä! och Svarteskerm är inte dåligt, och gör den här kassetten till en bra introduktion till nämnda band. Nisse har en hel del coola grejor på gång och har redan gett ut kassettversionen av Kronofogdens debut "Rid i natt". Kronofogden kommer från Hudiksvall. Den kommunen är känd för Missbrukarna och Totalitär. Och det är ungefär så Kronofogden låter, fast med en egen tvist på manglet. Jag tycker dom är helt sjukt bra. Har du ingen bandspelare så kan du köpa cd-utgåvan av bandet. Gör det!
---
NP: Kverletak "S/t"

tisdag 22 februari 2011

Dorlene Love blir Crash Nomada



- På grund av ökande internationell uppmärksamhet och namnlikheten med soulsångerskan Darlene Love kommer vi att byta namn till Crash Nomada, skriver Dorlene Love i ett pressmeddelande.
Bandet gör två spelningar till under sitt nuvarande namn. Den 5 mars på Ögir i Köping och den 15 mars på Kafé 44 i Stockholm.

lördag 19 februari 2011

Von Bööm letar trummis

Dunder skriver:

"Von Bööm söker trummis!! Spelning på Obscene Extrem ( Tjeckien) i juli. Eventuellt kortare turne före, Skivinspelning höst/vinter. Fast medlem."

Prins Carl klara för Oi! The Weekend

Oi! The Weekend har börjat avslöja namnen för årets festival i Karlskrona den 23 och 24 september. Först ut var Perkele. Nu meddelar arrangörerna att band nummer två blir Prins Carl. Bra bokningar båda två.

fredag 18 februari 2011

Turist i tillvaron ger ut Slaktrens

Turist i tillvaron ger, tillsammans med Fight Back, Svindel och Rawby, ut Slaktrens formidabla tolva "Strålande tider". Plattan ska alldeles strax pressas. Smakprov finns här.

Så här tyckte jag om:

Slaktrens "Ur balans" 7"
Slaktrens "Mangelattack" demo

onsdag 16 februari 2011

202 plattor!

Jag har rensat lite i skivhyllan och hoppas kunna bli av med en sisådär 500 titlar under våren. Pengarna ska finansiera kommande skivor på Turist i tillvaron.

Här är första laddningen. 202 cd med punk oi mangel crust hardcore emo, en del rare - andra inte.


tisdag 15 februari 2011

Så. Jävla. Bra.



Vet du något om ungerska Auróra Cirkáló så berätta.

Bäst just nu


1, Dropkick Murphys "Going out in style"
Gillar man DKM kommer man inte bli besviken på det nya albumet, har man däremot tröttnat på Boston-ligan så kommer inte den här plattan att väcka peppen till liv. Jag skriver en låååååång recension till nästa nummer av Close-Up.

2, Not Enough-Oskar
Jag fick en bibba coola skivor vid en snabb dejt på Möllan i går. Avfart 33, Ursut, Oi Polloi och Herätys kommer snurra friskt nu. Oskar berättade också att den nya Avfart 33-inspelningen nästan blev för bra!?! Ges ut som split-Lp tillsammans med briljanta göteborgarna Insidious Process.

3, SMRT
Björn på SMRT skickade över ett par tuffa vinyler. Återutgåvan av Noncens klassiska sjua, Left in Ruins makalösa tiotummare och den märklia Schizophasia-sjuan. Recensioner kommer.

The Civillains spelar in album

Danny i Stockholmsbandet The Civillains meddelar att de spelar in sitt debutalbum i Garageland, Strägnäs. Tolv låtar ska fästas på fullängdaren som ges ut av nystartade etiketten Sniperhill Records senare i år.
- Vi spelar även i Stockholm med Slöa Knivar och Dobermann Cult på påskdagen för den som inte förstört kropp och själ totalt under Pretty Shitty Kjell 2.

Turist i tillvaron säger: F-n, då sitter jag på tåget hem, men skivan ser jag fram emot.

lördag 12 februari 2011

Samlingskassetten "En svensk tiger" efterlyses

Michael Beck spelade en gång i tiden i PQ Rockers, bandet kom från Varberg och gav 1985 ut singeln "The lost generation". Michael är nu på jakt efter en samlingskassett som bandet medverkade på.
- Den heter En svensk tiger och kom kanske 1985. Jag tror det var en kille från Kiruna som släppte den, han hade nog också någon typ av fanzine på den tiden.
Hör av dig om du har du kassetten rippad. Vet du något om den här samlingen och fanzinet så berätta.

tisdag 8 februari 2011

Turist i tillvaron ger ut samlings-LP


I sommar kommer den första volymen av Turist i tillvaron - på vinyl (LP) så klart. Följande band kommer att medverka:

Suicide Syndicate (Malmö) , Kronofogden (Hudiksvall) , Ernst and The Edsholm Rebels (Grums) , Beyond Pink (Malmö) , Slöa Knivar (Malmö), Dick Tracy (Luleå) , Spotlicks (Stockholm) Glidslem (Helsingborg) , Varsel (Motala), Abjekt (Stockholm), Bäddat för trubbel (Malmö), Strindberg som tortyr (Stockholm), Black Feet (Stockholm), Epidemics (Umeå), Prins Carl (Västerås) och Snutjävel (Falköping).

söndag 6 februari 2011

En hit du garanterat inte hört...

Röd Radio - Glöd by turistitillvaron

Ett gammalt projekt signerat Stajnas Lobos-Richard. Jag tycker den här låten är grym. Om du läser det här Richard får du gärna berätta allt om Röd Radio.

En lektion i grind

En lektion i grind med Indy by turistitillvaron

För drygt tio år sedan gick jag på Bona FHSK och gjorde bland annat ett radioinslag. Resultatet blev En lektion i grind med grindexpert Indygrinder, känd från Up against the wall Moterhfucker och Massgrav. Tanken var att det skulle vara lite halvmuppigt. När jag lyssnar i dag inser jag att jag lyckades över förväntan - det är tamefan ett helmuppigt inslag där pratorna är en klass för sig.

Gigtips Östersund



Och den som vill hålla sig uppdaterad om Östersunds mangelscen ska hålla koll på den här bloggen.

lördag 5 februari 2011

Subtil Ungdom efterlyses

Svindel-Ronny har blivit av med sin Subtil Ungdom-demo och vill gärna lyssna på den igen. Det vill jag med. Har du den här klassiska inspelningen från Boråspunkarna mp3-fierad får du gärna skicka den till mig, så ser jag till att även Ronny får njuta av SU-hits som "Giftkrig" och "Dödens sång" igen.

fredag 4 februari 2011

torsdag 3 februari 2011

Sham 69 också i Malmö

Sham 69 (utan Pursey) spelar på KB i Malmö den 31 mars.

Gigtips Stockholm

Hits du kanske inte minns... vol 6

No Idea - Jag hatar punk by turistitillvaron
Klassiskt hardcoreband från Finspång/Norrköping. Om deras demo hamnat på en platta och inte en obskyr samlingskassett (Containerparty) så hade No Idea garanterat varit på betydligt fler läppar. Inspelad 85 eller 86.

The Lömska - Skjut inte en snut by turistitillvaron
Briljant råpunk från Vetlanda 1983. Om du gillar't så finns det mer här.

Wounded Knee - Gängstryk by turistitillvaron
Finspång har aldrig låtit bättre. Den här hardcoreattacken från bandets debut-ep 1988 låter lika bra nu som den gjorde då.

onsdag 2 februari 2011

Misantropic lämnar (också) Myspace

Misantropic lägger ner sin Myspace-sida och lägger krutet här i stället.

Kassetter i Close-Up

Det har kommit ett nytt nummer av Close-Up (#128) och jag skriver den här gången om kassetter och Skippers Corner, samt samlingar som "Dimmorna skingras", "Hey punk!" och "We support Swedish hardcore". Nämner också Stricktlickers, Återfall, Desperat och Sardo Numspa.

Ingen Glen i Göteborg - men i Stockholm och Uppsala

Den 11 mars spelar Glen Matlock & The Philistines på klubben What we do is secret på Debaser Slussen. Med sig i bandet har Glen James Stevenson (Gen X, Alarm), Jim Lowe (Stereophonics) och Javier Weyler (Stereophonics). Förband blir Zooparty (som har Glen Matlock som producent) och Aoousch! Den 10 mars spelar Glen Matlock på Mortens krog i Uddevalla.

tisdag 1 februari 2011

Rapport Håll det äkta: "2010 var ett riktigt bra år för oss"


Hallå där Håll det äkta, hur var 2010 för er?
- Det var ju vårat första år som band och det har gått över förväntan. Vi hade inte räknat med att ens bli uppmärksammade men vi är väldigt glada för den respons vi fått och alla som kommer på våra spelningar. Vi släppte ett demo i början på året. Sen spelade vi in en ep som vi släppte under sommaren " Västerbotten" som fick bra respons. Sen avslutade vi året med att spela in och släppa våran senaste ep " De få & De stolta" som har fått grym respons. Så trots byte av bandmedlemmar och strul med replokal så har vi haft ett produktivt år. Som band är vi så nöjda över alla spelningar och alla som köpt våra t-shirts samt dom som peppar på Håll det äkta. 2010 var ett riktigt bra år för oss.

Vad var det roligaste/konstigaste som hände under året som gått?
- Det roligaste var all bra respons vi fått samt att vi fick göra våran första spelning utanför Umeå. Vi lirade på Fatfest i Linköping och det var nog bland dom roligaste spelningarna vi gjort. Det var jävligt roligt att få spela tillsammans med band som vi själva tycker tillhör hardcorens elit. En otippad grej på Fatfest var när ena gitarristen i bandet Bane kom till vårat merchbord och köpte en t-shirt och gav oss massa beröm. Det konstigaste som har hänt var nog ryktet vi hörde att vi var hypade i Paris.

Vad händer 2011?
- Vi har redan bokat in oss för att spela in en ny skiva. Den kommer om allt går vägen att släppas som vinyl. Tanken är vi ska gå in i studion i början av februari och spela in sex låtar. Så vi peppar för det och så har vi en hel del spelningar på gång. Vi känner på oss att det kommer bli ett riktigt bra och spännande år. Tills vi ses igen, Håll Det Äkta.

Foto: David Lundmark ( http://www.lundmarkdavid.com )

Punk Illegal 2011