måndag 27 december 2010

Bäst 2010 - Del 3 - Bäddat för trubbel

Dags att presentera årets bästa album och de här 40 plattorna har jag lyssnat otroligt mycket på. Jag vill även nämna några utgåvor som jag inte kunnat placera på någon av de andra listorna. Exempelvis är diskografierna av Disarm ("Discography 1982-1987 " cd) och Ernst & The Edsholm Rebels ("System failure... abort and retry" lp) ruskigt bra även 2010. Dessutom kan man inte lämna det här året utan att nämna Counterblasts förnämliga tvålåtars-10" "Faceless" eller Total Aggressions coola minicd "Angermania crust". Jag har också lyssnat en hel del på samlingsplattan "Umeå vråljazz giganter" (cd) med stor behållning. Till sist: hade inte Suicide Syndicates skivbolag strulat så hade "Bad wolves eats small pigs" gett topp-5 en ordentligt match. PS: Formatet jag anger är det jag lyssnat på.



1, Bäddat för trubbel "Det här är inte New York" lp

"Jag älskar de smått genialiska texterna, den breda skånskan i kombination med den spattiga vrålrocken - det här är Problem, tidiga Wilmer X och Kal P Dal på en och samma gång - det är ett par hundra procent energi och attityd nedpressat på vinyl."
2, Slöa Knivar "Ingen klass, ingen stil" lp
Spattigd damp-punk som gör dig lycklig, med landets coolaste vokalist.
3, Antipati "Frågor som rör det allmäna" cd
"Här finns knivskarpa melodier, stenhårda rövarrefränger och en attityd som deklarerar att Antipati inte kröker rygg för någon."
4, Beyond Pink "The new black" lp
Hardcorepunk som står på tå och gormar i ditt jävla ansikte.
5, Masshysteri "S/t" cd
Gjorde två av årets allra bästa och mest spelade låtar, "Låt dom hata oss" och "Dom kan inte höra musiken". Lade av med flaggan i topp.
6, Watain "Lawless darkness" cd
Black metal har inte låtit så här bra sedan... jag minns inte.
7, Bruket "En annan klass" cd
Ljuvlig pop med stil och attityd från Fagersta.
8, Hårda Tider "Gatan kallar" lp
Malmös hårdaste håcce-krigare visste var de skulle ställa crossover-skåpet.
9, Evil Conduct "Rule O.K." cd
OiOiOi!
10, Dillinger Escape Plan "Option paralysis" cd
Dillinger Escape Plans matematikmetal har aldrig gjort mig besviken.

Och det här var bra också:

11, Fatboy "Overdrive" cd 12, Sista Sekunden "Åldras med stil" cd 13, Dobermann Cult "Cursed to be" cd 14, Oldfashioned Ideas "We're in this shit together" cd 15, TV Eye "Nice people" cd 16, The Baboon Show "Punkrock harbour" cd 17, Kylesa "Spiral shadow" cd 18, Årabrot "Revenge" cd 19, Makabert Fynd "Det var bättre förr" lp 20, Bring me the horizon "There is a hell, believe me I've seen it. There is a heaven, let's keep it a secret" cd

och det här med:

21, Mikael Wiehe "Ta det tillbaka" cd 22, Deathspell Omega "Paracletus" cd 23, Agrimonia "Host of the winged" dubbel-lp 24, Fredag den 13:e "Under iskalla fanor" cd 25, The Bristles "Reflections of the bourgeios society" cd 26, Passiv Dödshjälp "Häng dom" cd 27, Nobelkommitten "Innan livet exploderar" cd 28, Lautstürmer "Depopulator" cd 29, Misantropic "Insomina" cd 30, Herätys "S/t" lp

och det här:

31, Aktiv Dödshjälp "Men allting har ett slut" cd 32, Trevolt "I all hast" cd 33, Stick & Brinn "Håll käften. Knäpp västen. Köp Kir för resten" cd 34, Ticking Bombs "Crash course in brutality" cd 35, The Dynamite "Greedy hands" cd 36, Bad Dreams Always "20 centuries of hate" cd 37, Saturday Heroes "Set to sail" cd 38, Kvoteringen "Samhällets förrädare" cd 39, Germ Bomb "Infected from birth" cd 40, Meleeh "To die alone" cd

PS: En hel del plattor som jag misstänker är bra har jag inte hört - som exempelvis nya Uncurbed eller Perkele eller Giftgas Attack eller Okkultokrati.

lördag 25 december 2010

Bäst 2010 - Del 2 - Krig i Hudik

Dags att presentera årets bästa singlar, min känsla även här är att det kommit ovanligt många bra sådana i år.

1, Krig i Hudik "2" 7"
När nålen når vinylen och a-sidan sprakar igång försvinner resten av världen, kvar finns bara ett par briljanta råpunkattacker och jag. Missbrukarna + Totalitär = Elit.

Och det här var också toppen:

2, The Clichés "Bottom of the barrel" 7"
3, Glöm Dä! "Grisigast i Östergötland" 7"
4, Ernst & The Edsholm Rebels "If nothing's right... go left" 7"
5, Glöm Dä! "I skuggan av er stia" 7"
6, Slöa Knivar "Hemmakvällsmasakern" 7"
7, Slaktrens "Ur balans" 7"
8, The Cremators "S/t" cds
9, Vervain "Stadens ljus" 7
10, Svarteskerm "Förfallet är stort" cds

Påskpunk för finsmakare

Kjell Hell och Pretty Shitty Town kommer med strålande nyheter. Till årets påskfest i Stockholm har Angelic Upstarts (med Mensi) och The Business bokats. Turist i tillvaron goes bananas.

torsdag 23 december 2010

onsdag 22 december 2010

Bäst 2010 - Del 1 - Spotlicks

Det har kommit så otroligt mycket bra musik i år, så jag väljer att dela upp 2010 i tre delar. Först ut är årets bästa cdr/demo/digi.


1, Spotlicks "S/t" digi
Spotlicks sångerska Elin Vedestig mejlade mig en handfull låtar i slutet av sommaren. Och jag blev stormförtjust i den osnutna punkrocken som smakade obskyr kbd som hämtad från Oasen, Ultra och Kafé 44, dessutom en stor eloge till Elins riktigt grymma sång. Jag hoppas verkligen att Spotlicks ger ut en vinyl nästa år - och, jag är gärna med och sponsrar med ett par tusen.

Det här var också bra grejor:

2, Kronofogden "Promo" cdr
3, Glidslem "S/t" cdr
4, The Great German Re-Research "The ligga med invandrare EP" cdr
5, Kaffekatt "Vi har förlorat" digi
6, Avskyvärld "En svältkonstnär" digi
7, Insidious Process "S/t" cdr
8, Prins Carl "Promo" cdr
9, Angelpiss "Demo" cdr
10, Terrible Feelings "S/t" cdr

måndag 20 december 2010

Citatet

"Per tecknar många roliga och ibland smått plågsamma exempel, där man känner igen sig alltför väl, bland annat hur man som punkare på 70-talet ständigt riskerade förfrysning, då man envisades vintertid att gå iklädd tunna nylonskjortor eller t-hirts under skinnjackan och dessutom vägrade använda mössa, ett problem som många av dagens punkare inte tycks lida av då de gärna bär mössa året runt."

Farbror Punk tipsar om svenska punkböcker till julglöggen. Själv har lagt in en beställning på så väl Per Orvegårds "Gabba Gabba" som Pär Östlings "Aldrig stanna kvar".

torsdag 16 december 2010

"Det här är inte New York" - årets bästa album

Bäddat för trubbel
Det här är inte New York (Punks only) lp

Om du frågar mig om årets bästa platta så ska du här få mitt svar - Bäddat för trubbels debutskiva "Det här är inte New York". Jag gillade skivan direkt när jag hörde den, men sedan har den bara växt och växt och nu i december tycker jag inte att någon 2010 gjort det bättre än det här Malmögänget. Jag älskar de smått genialiska texterna, den breda skånskan i kombination med den spattiga vrålrocken - det här är Problem, tidiga Wilmer X och Kal P Dal på en och samma gång - det är ett par hundra procent energi och attityd nedpressat på vinyl. Enda invändningen - kanske, kanske är "Det här är inte New York" lite för kort?

Favoritspår: Inte New York, Kungen heter Jandek, Vaktjävel, Sånt är livet, Född att förlora, Jag har ingenting, Arlöv Park Hotel





Fluffig rymdpop plus postpunk i pastell

Vic Godard and Subway Sect
We come as aliens (Overground) cd

Subway Sect spelade på 100 Club punkfestival redan 1976 och hur jag än letar i minnet hittar jag inget om bandet där. Jag googlar istället. Det hjälper inte. Inga klockor ringer. Med andra ord har jag inga referenspunkter alls till Subway Sect. Och det är lite konstigt. För det här sprillans nya albumet "We come as aliens" känns sannerligen som en udda fågel och inget som man glömmer bort i första taget. Jag menar - exakt hur många punkband har titel där rhododendron ingår. Det är fluffig rymdpop och postpunk i pastell. Fina melodier och finurliga texter. Jag lyssnar och noddar försiktigt med skallen. Gillar!

PS: Sex Pistols-trummisen Paul Cock dyker upp som gästartist på ett par spår.

Favoritlåtar: Best album, Same plan, Rhododendron town

Heavypunkmetalthunder

Germ Bomb
Infected from birth (Area Death) cd

Jag har följt Hampus Kuylenstierna och Pierre Ohlssons sedan Hathors allra första steg på musikscenen för en herrans massa år sedan. Jag har tyckt att det varit lite trist att de aldrig fått något riktigt genomslag, för Hampus och Pierres förkärlek till GBH/M0törhead-mangel har oftast låtit riktigt bra.
Nu albumdebuterar duon under det betydligt coolare namnet Germ Bomb, men musiken skiljer sig inte så mycket från det man pysslade med i Hathor. Det är fortfarande Lemmy Kilmister som är husgud och de tidiga GBH-albumen har inte slutat snurra än. Det är främst metalpunken i låtar som "Infected", "Intoxicated" och "Dogs from the wasteland" som får mig på gott humör. Däremot är jag inte alls förtjust i de mer saggiga heavy metal-numren som letat sig in på "Infected from birth" - som ruskiga "The oath".
Men slutsatsen är ändå självklar - Germ Bomb är ett namn att räkna med.

Till sist: Stämmer det att Area Death är ett kinesiskt skivbolag?

Favoritlåtar: Intoxicated, Dogs from the wasteland

Kaos och mangel i fin symbios

Glöm Dä!
I skuggan av er stia (En jävla massa olika DIY-bolag) 7"

Turistens favorit crustare bränner av sex nitbeklädda råpunkstänkare på nya sjuan, med den lysande titeln, "I skuggan av er stia". Jag tycker Glöm Dä!s kombination av kaos och mangel är lysande och singelformatet perfekt för bandet. Jag vet inte riktigt om jag skulle överleva en fullängdare, men Linköpingsgänget får gärna testa mig. Dessutom, som oftast, grymt (!) snyggt omslag av Crash-Mag.

Favoritspår: Det mesta i dag är skit, Förbannade parasit, Scenens död

fredag 10 december 2010

The Meteors lirar i Helsingborg

Den 11 februari är det "psychobilly invasion" i Helsingborg. Då gästar The Meteors, Long Tall Texans, The Koffin Kats och The Silver Shine spelstället The Tivoli.

tisdag 7 december 2010

Kremera mig långsamt

The Cremators
S/t (Heptown) mcd

Det här är ju ganska pinsamt.
1, The Cremators började lira redan 2005.
2, Bandet kommer från Helsingborg.
Hur har jag kunnat missa dom? Helt otroligt.
Till mitt försvar kan jag ju nämna att jag inte har stenkoll på psychobillyscenen samt att den här mini-cd:n är bandets allra första skiva. Naturligtvis är det pigga Heptown som ger ut den.
Jag är verkligen förtjust i The Cremators blodrypande true blood-psychobilly som både svänger och skrämmer. Sex låtar känns i minsta laget. Jag vill gärna höra mer, men framför allt vill jag se dom live. Sveriges bästa enligt Jocke 13.

Favoritlåtar: Half past crazy, You gotta be dead

Listor listor listor

Nytt nummer av Close-Up (#127) finns ute nu. Jag har gjort halvsidor om Hårda Tider och Perkele. I årets sista svinstia utser jag årets fanzine, nykomling, singel, låt, titel och en massa annat. Och så har jag listat årets 10 bästa skivor: 1, Slöa Knivar "Ingen klass, ingen stil" 2, Antipati "Frågor som rör det allmäna", 3, Beyond Pink "The new black" 4, Masshysteri "Masshysteri" 5, Bäddat för trubbel "Det här är New York" 6, Hårda Tider "Gatan kallar" 7, Fredag den 13:e "Under iskalla fanor" 8, Årabrot "Revenge" 9, Sista Sekunden "Åldras med stil", 10, Oldfashioned Ideas "We're in this shit together".
Noterat: 6 av 10 från Malmö.
Jag kommer så klart göra en fet summering av 2010 även här på bloggen.

Nytt nummer av Schizo för nedladdning

Jag skrev i Close-Up följande: "Micke Schizo tipsar om grupperna du inte visste fanns och han gör det med stor nyfikenhet och ett lika stort engagemang." Nu har Micke precis gett ut # 6 av Schizo Fanzine och det är troligen det bästa numret hittills. Tummen upp för fett Punk Illegal-reportage och artiklar om Cow Mag och Spotlicks. Jag tycker dessutom att låtsnacket var kul utformat. Blaskan laddar du ner gratis här.

Frost tinar upp Cosa Nostra-minnen

Frost
Alla har något men några har allt (NFC) cd

Det är svårt att inte gilla det här bandet. De verkar genuint sympatiska i så väl ord som handling - exempelvis finns den här skivan att tanka ned gratis från deras hemsida. Men jag klarar inte riktigt av att lyssna på Frosts nya album i ett svep utan att tankarna börjar fladdra iväg och landa någonstans i närheten av Cosa Nostra. Och då sätter minnesmaskinen igång och spelar upp alla de grymma gigen maffiapunksen bjöd på under 90-talet.
Jag vet. Det är inte speciellt schysst mot Frost, Och jag är tämligen övertygad om att de inte gillar vad jag skriver - men vad ska jag göra...
Uppmana dig att ladda ned plattan och avgöra själv.

Favoritlåtar: Själens sista skrik, Svart som sot, Dö för det här