lördag 27 november 2010

Årets bästa sjutummare

Krig i Hudik
2 (Skrammel) 7"

Så här skrev jag i februari efter att ha slagits i backen av Hudikkrigarnas första vinylsjua:
"Krig i Hudik har jag knappt ord för. Jag visste ingenting innan jag fick den här sjuan. Och så ser jag sättningen - holy moses! Och så ser jag låtarna - holy fucking moses! Och så hör jag skivan - holy bloody fuxking moses! Jag vill inget hellre än löpa amok framför Krig i Hudiks scen. Jag vill skrika mig medvetslös tillsammans med Poffen. Jag vill fan-i-mig flytta till Hudiksvall. Poffen, Rolf Revålt, André As, Drajan och Lanchy ger oss en historielektion vi sent kommer att glömma."
Uppföljaren hade jag överjordiska förväntningar på och det vet i f-n om de inte infrias.
När nålen når vinylen och a-sidan sprakar igång försvinner resten av världen, kvar finns bara ett par briljanta råpunkattacker och jag.
Nirvana?
Nej - Krig i Hudik!
Behöver jag säga något mer?
Nej, det räcker med att klistra in en gammal recension.
Årets bästa singel - inget snack!

Favoritspår: Jag skiter väl dig, Du står för skit, Det är vi som är de hatade

PS: Jag har ett extra exemplar av den här fenomenala sjuan. Vill du ha den? Lämna en kommentar och berätta varför. Vinnare dras nästa vecka.

Uppdatering 4 december: Viktor W, singeln är din. Mejla din adress.

fredag 26 november 2010

Ägget tillbaka - med Lilla Lovis

Ägget meddelar att han sparkar liv i Ägg tapes igen.
- Jag har länge saknat Ägg tapes men det har stått still eftersom cd:s är rätt ointressant nuförtiden. Vi kör igång igen, fast vi kommer bara att släppa vinyl och sälja schyssta tröjor, berättar Ägget i ett mejl till Turist i tillvaron.
Först ut blir en platta med Lilla Lovis.
- Jag tycker att hon har det som de flesta band och artister saknar i dag.Bra musik kombinerat med humor.
Ägget berättar att han har fler saker på gång, men vill hålla dem hemliga. Inom kort kommer bland annat hela äggkatalogen att ligga på Spotify och Itunes.
Kan vi förresten räkna med fler Röjarskivor och Äggröror?
- Det kan hända... vi får se... kanske på lp :-)

söndag 21 november 2010

The winner takes it all...

Helt galet tryck på Lars Anders Johansson-tävlingen och snabbast var:

Heidi Forsander, Hässelby
Erik Hammarström, Uppsala
Masken Sjögren, Tidaholm
Niclas Rylander, Örebro
Andreas Polzin, Karlstad

Grattis. Platta kommer med posten.

Gammal streetpunkare goes vispoet

Lars Anders Johansson
Budoarstämning (Laj) cd

Visor har alltid fungerat bäst på mig under sena efterfester, helst i ensamhet. Då har det känts som om Sundström och Demian och allt vad de nu heter har talat direkt till mig. Men efter att jag i princip blev straight edge för drygt fyra år sedan har vis-intresset och behovet minskat - visst har en eller annan Cornelis eller Pierre Fahlström eller Sir+N slunkit ner med välbehag, men stunderna har varit få.

Jag blev ändå nyfiken när jag fick den här plattan i min hand, för Lars Anders Johansson kommer från streetpunkscenen (Boover Brigade) och verkar trivas minst lika bra på Norra Stå som med en gitarr i sin hand. Det kändes som att det kanske var receptet på en spännande vis-grogg att bälja i sig på stående fot.

Men jag tror inte att "Budoarstämning" är den där plattan som kommer att väcka visan till liv i min tillvaro. Lars Anders Johansson klär sig snyggt i kostym, slips och låga oxblodsfärgade Dr. Martens men visorna osar mest gammal Demian-socka och Sundström-kofta som vill sitta på Flogging Mollys Dave King. Lars Anders röst är inte alls ointressant men hans sånger biter sig inte fast, förutom när han lovsjunger Aik och Black Army. Då är jag med. Då känns det som att trubaduren talar till mig. Och då känns Lars Anders intressant.

Favoritlåt: Karavan

PS: Jag har fått fem exemplar av "Budoarstämning". Vill du ha ett exemplar? De fem första som mejlar mig (mikael.sorling@gmail.com) får en platta.

Passiv Dödshjälp fastnar snabbt

Passiv Dödshjälp
Häng dom (Halvfabrikat) cd

Jag tror att jag någon gång tidigare stött på Gävles Passiv Dödshjälp men kan inte riktigt minnas var. Det är lite konstigt med tanke på att debutplattan "Häng dom" ändå är så pass bra, där många av låtarna faktiskt fastnar ganska snabbt. Jag tycker det här gänget sticker ut en hel del från andra crustgäng - kanske främst för att melodierna har nitats fast rejält i soundet utan att tappa det råa manglandet. Jag är också förtjust i Magnus Hellboms taggtrådssång.

Favoritlåtar: Slentriantillvaron, Maktens klor, Stekarsvin, En karriär som slan

PS: "Häng dom" finns också på vinyl, dock med en annan sångare.

tisdag 16 november 2010

söndag 14 november 2010

Efterlyses: Krig i Hudik

Hur får man tag i nya Krig i Hudik-sjuan?

Makabert Fynd samlar inte damm




Makabert Fynd/Nice Idiot
Fuck your scene kid, vol 1 (Kranium) 7"

Makabert Fynd
S/t (Flat back) 7"


Nej, nej, nej - det här är inga nya plattor med ett av Sveriges allra bästa hardcoreband: Makabert Fynd. Det är bara jag som är sen. Pinsamt sen. Jag var tvungen att kolla när Bloggasfuck-Masken recenserade de här sjuorna och blev smärtsamt påmind om hur länge de legat i min recensionslåda - mars 2009.
Men de har minsan inte legat där och samlat damm. Det är inte riktigt Makabert Fynds grej. Makabert Fynds grej är kompromisslöst primitivt vansinnesmangel i samma anda som kanske främst Missbrukarna. Jag är väldigt förtjust i de här två singlarna - men gillar än mer albumen (recensioner utlovas 2012) "Ondskans natur" och "Det var bättre förr" eftersom Makabert Fynd så lätt fyllar ut fullängdskostymen.
Jag är inte helt förtjust i splitsinglar eftersom det andra bandet alltid hamnar i skuggan av favoriten. Jag skulle gärna höra mer av Nice Idiots pogovänliga hardcore. Finns ni kvar?

Favoritspår split: Dom nakna och dom döda (Makabert Fynd), Folkfascist, halvnazist (Makabert Fynd), Nice Idiot (Nice Idiot)

Favoritspår S/t: Svin, Får aldrig nog, Borgare

Sista Sekunden åldras utan tvekan med stil

Sista Sekunden
Åldras med stil (Fight for your mind/Instigate) cd

Jag har så här sex månader senare fortfarande på näthinnan hur Sista Sekunden formligen ägde KB den där kvällen i maj och hur stora delar av publiken öppnade famnen och bara röjde. Redan då gillade jag de nya låtarna som presenterades och efter att ha levt med "Åldras med stil" sedan den där kvällen kan jag konstatera att det är svårt att tröttna på den. Malmöpunkarnas tredje fullängdare är mangel och melodier på samma gång, tajt som fuck och allsångsvänlig - dessutom Dempe är kung bakom mikrofonen. Sista Sekunden åldras utan tvekan med stil.

Favoritlåtar: Min stad, Att åldras med stil, Sista punkaren i Sverige, Min stad, Det nya fenomenet fildelning

fredag 12 november 2010

Ett meddelande från Eldsjäl

Ikväll smäller det - vi är I ELD OCH LÅGOR!
Efter förra helgens nostalgitripp med Raped Teenagers på Alka är det nu dags att visa var skåpet står 2010. Punken lever och det ska bevisas i helgen. Kulturföreningen Eldsjäl ger er festivalen I ELD OCH LÅGOR med följande uppställning:

Fredag (första band ca 21:00)
Tomma Händer
Agent Attitude
Damage
Saturdays Heroes
Nitad

Lördag (första band ca 21:00)
Damage
Spiknykter
Thurneman
All Spent
Vinnarcirkeln
Bäddat för Trubbel

L'Orients dörrar öppnar 18:00 för er som vill ta en god bit mat. Förköpen finns kvar under dagen på l'Orient och Skivlagret.

Förköp två dagar: 100:-
I dörren två dagar: 120:-
En dag: 80:-

Den observante läsaren har upptäckt att Guilty tyvärr ställt in sin spelning ikväll fredag.

Vi ses ikväll på l'Orient!

/Eldsjäl Crew

tisdag 9 november 2010

Gigtips Malmö - two years too late... (Uppdaterad Anti-Pasti-version)

Just som man börjar komma upp i bloggtempo lägger bredbandet av hemma och Tele2 är är ju inte direkt kända för sin service. Nätet har legat nere sedan i fredags. Vem vet när man kopplas på igen... (Senare samma kväll: Är åter på banan.)


Glöm spelningen. Enligt alerta Turister här på bloggen ägde ovannämnda gig rum för två år sedan. Jag skyller på sömnbrist;-)

torsdag 4 november 2010

Gigtips Karlskrona

24 juni börjar festen

Punk Illegal meddelar att festivalen 2011 hålls den 24 och 25 juni.

Knockad av en dobermann

Dobermann Cult
Cursed to be... (Mass productions) cd

Jag undrar hur bra Dobermann Cult är live när de är så här grizzly-bra på skiva. Jag har inte alls följt det här läckra hardcorekollektivet från Stockholm tidigare, men efter att ha knockats ett flertal gånger av "Cursed to be..." tänker jag aldrig lämna dem. Hundarna bränner av 17 hardcorebomber och jag är grymt imponerad över tempot och intensiteten i låtarna. De flesta recensenter har så klart nämnt New York som referens och det är inte svårt att göra kopplingar till så väl Madball som Warzone, men jag tycker "Cursed to be..." också har smak av Boston (Slapshot) och Washington DC (Minor Threat). Men jag tycker kulten har en stark egen prägel och en fenomenal sångare.

Favoritlåtar: Eye for an eye, One man moshpit, Lord of the flies, The government

Stick & Brinn gör det med charm

Stick & Brinn
Håll käften. Knäpp västen. Köp Kir för resten (Blängkärring) cd

Jag ler bara jag tänker på det här bandet. Fjolårsdemon var en succé, spelningen i Malmö i våras var toppen och debutalbumet har snurrat ganska ofta. Jag gillar Stick & Brinns hetsiga hardcore i den gamla skolan, glimten i deras ögon, hipster-looken, ironin och att de omformulerar Outlasts "Positive hardcore" till "Negativ hardcore". För ett par månaders sedan kunde jag inte sluta lyssna på "Håll käften. Knäpp västen. Köp Kir för resten" (världens bästa titel om du frågar mig), i dag lyssnar jag inte lika ofta men plattan får mig fortfarande att le.

Favoritlåtar: Negativ hardcore, När jag var grabb, Blängkärring, Vad lider du av?

onsdag 3 november 2010

Protest utan sväng

Protestera
01.05.1886 (Halvfabrikat) cd

Nu ger jag upp. Jag vet inte hur många chanser jag gett den här skivan, men vi fungerar inte tillsammans. Jag borde egentligen uppskatta Protesteras mangliga råpunk med en och annan metallflört. Men jag gör det inte. Kanske för att ljudet är för grötigt, anarkopunken för anonym eller för att de politiska texterna framförs med ett allt för stort allvar. Det svänger helt enkelt inte om Protesteras revolution och jag tycker att Close-Ups Daniel Johansson är helt rätt ute han skriver: "Om Protestera, likt Dead Kennedys eller Guyana Punchline, använde sig mer av svart humor, sarkasm och ett mer kärnfullt språk skulle fler personer än de redan invigda orka lyssna".

Citera gärna - men ange källan!

Jag vill inte verka ogin, men nog kunde väl Uddevallakassetten nämnt varifrån texten är hämtad:

Hela recensionen hittar du här och allra först var den publicerad i Close-Up för kanske fem år sedan.

Spotlicks i Close-Up


Nytt nummer av Close-Up (#126) ute nu. Jag skriver om Spotlicks, Suicide Syndicate,Ernst och Black Feet. En massa annan trevlig läsning också, som ett fett reportage om Hank von Helevetes Cornelis roll och ett spännande rep om Guatemalas hårdrockscen.

Gigtips Stockholm

På lördag spelar nya favoriterna Black Feet på Alcazar i Stockholm (tillsammans med Acid Baby Jesus). Dörrarna öppnar 21. Första band på scenen 22.

tisdag 2 november 2010

Splitside smakar fortfarande bäst i små portioner

Splitside
This shinking ship (Knuckle ride) cd

När jag recenserade Splitsides debutalbum för drygt två år sedan konstaterade jag att skivan var alldeles för lång. Blekingepunksen hade packat in 19 låtar på runt 50 minuter och det var svårt att hålla intresset uppe. Jag gav dem ett råd, det löd - less is more. Men lyssnade de på mig. Icke. "This shinking ship" klockar in på dryga 50 minuter den här gången. Och det fungerar inte den här gången heller. Splitsides Anti-Flag/Rancid-sniffande är inte oävet, jag gillar plattan i omgångar, men materialet är inte tillräckligt starkt för att göra sig gällande under en hel timme. Tummen dock upp för schysst attityd och bra texter .

Favoritlåtar: El Sepulturero, To: Jimmie, It's over

Årets bästa svenska oi-platta!

Oldfashioned Ideas
We're in this shit together (Hommage de poule/Jaguar) cd

Jag kan erkänna att jag gillar streetpunk där hatten sitter på och refrängerna är klämkäckt publikfrieri. Men, jag gillar än mer när en samling ligister ger fingret åt publiken och gör sin grej helt och hållet. Skinheadtrojkan Oldfashioned Ideas upplever jag precis som så och debutalbumet "We're in this shit together" är en kärv och ogästvänlig gatupunkplatta som du inte gullar med. Och jag är stormförtjust i nästan varenda skitig asfaltston som Malmö-Växjö-gänget trotsigt spottar ut. Utan tvekan årets bästa svenska oi-inspelning!

Favoritlåtar: Young and foolish, Oldfashioned ideas, Wariors, Same old story

måndag 1 november 2010

Crime city hardcore - bäst i landet

Hårda Tider
Gatan kallar (Hårda skivor) lp

Malmöscenen har varit grym i år. Jag skulle kunna göra en lista på årets 10 bästa plattor och utan problem fylla den med hardcorepunk från Crime city. Jag pratar Slöa Knivar, Beyond Pink, Sista Sekunden, Bäddat För Trubbel, Oldfashioned Ideas och en massa coola band. Jag pratar Hårda Tider. Ett av de allra coolaste i dagsläget. Det verkar även scenen tycka. När Hårda Tider för en tid sedan höll releasepartaj i Malmö Folkets Park sålde man slut på de 400 biljetterna snabbare än en recitation av Napalm Death kolossen "You suffer".

Hårda Tiders albumdebut "Gatan kallar" är en sjutusan till crossover platta. Här finns drag av Gorilla Biscuits och GBH och Lethal Aggression på en och samma gång. Det är moshmangel och punkrockattacker i en skön förening. (Och ju mer jag lyssnar påminner "Gatan kallar" om Svart Snös finaste stunder.) Otroligt bra sång - på skånska så klart, lysande texter och en DIY-attityd som genomsyra hela skivan. Den som köper vinylen får dessutom en grym plansch att nita upp på väggen samt ett bonusspår - en fet cover på One Way Systems klassiska "Stab the judge". Vad mer finns att säga?

"Vi bombar och trashar/ hardcore från livets hårda skola /Vi tjorvlar och bärsar/ vi svär att aldrig gola/ Vi rackar och pushar/ vi lever våra liv/ Vi X:ar upp och moshar/ det här är vår kultur/ Vårt liv, vår sak/ Crime City Hardcore PMA/ Vi kroftar och brölar/ vi sitter jämt i klister/ Vi minns våra döda/ vi står på gatan mot nazister/ Vi spisar och blastar/ vi dricker läsk och äter pizzor/ Vi bränner och graffar/ vi snackar inte med polisen/ Vårt liv, vår sak/ Crime City Hardcore PMA"

Poesi.

Favoritlåtar: Crime City Hardcore, Writers, 7 Streck, Rastlös natt, Stab the judge