onsdag 21 juli 2010

"Vi ville ha med sax redan på första plattan och vi är nog alla fans av punksaxofon"


Oi Robban i Antipati, fantastisk skiva ni har gett ut. Jag tycker "Frågor som rör det allmänna" slår debuten "On repeat" på alla plan. Låtarna är bättre, texterna vassare, arrangemangen strålande och ljudet fett som satan. Det känns som om ni lagt ner jävligt mycket tid på den här plattan, kommentar.
- Tack så mycket, vi är nöjda själva! Att låtarna är bättre och mer välarrangerade beror nog bara på att vi är erfarnare som musiker och låtskrivare. När det gäller texterna så är de nog bättre för att de är på svenska rakt av, gillar fortfarande de svenska låttexterna på "On Repeat". Vi valde - till skillnad från förra gången - att lämna Stucio Boa-Johan där vi spelade in "On Repeat", och där vi repar, för att spela in med Crippe (Bombshell Rocks) och Fredde (Twopointeight) som har en studio i Blåsut. De är duktiga, har bra grejer och framförallt kom vi bort från det hemmablinda och jobbade under åtminstone lite större press eftersom vi betalade för studiotiden. Visserligen fick vi ett väldigt bra pris, men ändå!

Jag älskar verkligen saxofonen i "Så jävla svensk", hur hamnade den där?
- Vi ville ha med sax redan på första plattan och vi är nog alla fans av punksaxofon. Många band har gjort det bra; svenska orkestrar som Dims Rebellion och många av mina franska favoritband spetsade punken med saxofon då och då. "Så Jävla Svensk" är en omarbetad The Righteous-låt faktiskt, och den behövde saxofon för att låta mindre emo/metal än vad den gjort när vi repade den. Han som spelar var ett kort tag medlem i The Radars, och är sjukt skicklig. Han lyssnade på låten en gång och gick in och improviserade det som är på skivan, typ.

Det känns också som att du lagt ned mycket tid på texterna, som dessutom är uteslutande på svenska. Varför?
- Ja det har jag, jag tycker att det är viktigt och delvis det som gör oss lite vassare än många andra punk-och oi!-band i Sverige (för det finns många bra band!) Anledningen till att de är på svenska är helt enkelt för att jag kan svenska bättre än engelska och nog tycker att punk alltid är bättre på modersmålet, vare sig det gäller ungerska, spanska, engelska, svenska eller franska band. Vi utesluter dock inte helt att släppa låtar på engelska framöver, men det kommer aldrig mer bli blandat, som på "On Repeat".

Ni delar ut en hel de verbala kängor och framför allt i grymma "Punk på Berns" viner sparkarna och spottloskorna. Varför denna avsky mot 77-orna, kan inte de få ha sitt kalas ifred?
- Jo visst, det handlar mest om människor som lämnat punken av olika anledningar. Växt ifrån den eller vad det nu kan vara, men som ändå tar på sig att förklara den, definiera den och göra anspråk på den. Är man inte fortfarande har man aldrig varit, är min åsikt. Sen är ju Berns ett jävla rövhål också.

Till sist: Vad gör Antipati i höst?
- Vi spelar några gig hoppas jag. Bara ett är bokat just nu, i samband med releasen av lp-versionen (Bords de Seine/Randale). Då vi spelar i södra Tyskland i Randale-regi med Agent Bulldogg (som släpper bild-lps av sina gamla album på samma etikett) och Argy Bargy. Vi har även en handfull nya låtar som vi hoppas kunna skriva och arra klart och kanske släppa i början av 2011 på 7" eller liknande.

tisdag 20 juli 2010

Bäst just nu - Antipati "Frågor som rör det allmänna"

Antipati
Frågor som rör det allmänna (Kjell Hell) cd

Med risk för att bli tjatig - men det är helt sjukt vad mycket bra punk det har getts ut i år. Just nu är det Antipatis andra fullängdare "Frågor som rör det allmänna" som får mig på gott humör. Jag har haft plattan som reskompis till jobbet de senaste veckorna och upptäckt att den här utgåvan växer för var lyssning. Här finns knivskarpa melodier, stenhårda rövarrefränger och en attityd som deklarerar att Antipati inte kröker rygg för någon. Antipati har lagt ner ett rejält jobb på att skriva l å t a r som verkligen dröjer sig kvar efter att musiken tystnat.
Jag tänker på den briljanta "Punk på Berns" där Antipati tar heder och ära av alla av nostalgiknarkare som blir punkare för en kväll: "Punk på Berns, krustader och champagne. Jag skulle spränga hela skiten om jag bara fick en chans."
Jag tänker på den otroligt coola "Så jävla svensk" där en flippad saxofon gör stora delar av låten. Och jag tänker på det furiösa manglandet i "FRA".
Jag gillar också de coola arrangemangen och påläggen och gitarrerna. Ljudet är fett som satan. Texterna ovanligt bra - och på svenska, bravo! Dessutom - Robban sjunger helt suveränt här (jag lyssnade på debuten "On repeat" häromdagen och den sluddrar han sig igenom, hahaha).
"Frågor som rör det allmänna" är en ypperlig platta från ett av Sveriges allra bästa band. Missa den inte!

Favoritlåtar: Punk på Berns, FRA, Så jävla svensk, Stäng av, Skinhead

Cow Mag - en lysande tidning

Cow Magazine #8

Varje gång jag läser ett nytt nummer av Ted Dawidsons eminenta fanzine vill jag göra ett eget. Ted gör en lysande tidning och skriver om band jag själv tokgillar: Antipati, Gatans Lag, Vervain, Clichés och Makabert Fynd. Ted läser på om banden och får intressanta svar till följd. Cow Mag är dessutom oftast läckert redigerad. Det tar tid att göra en tidning och Ted aviserar i ledaren att nästa nummer kommer först till nästa sommar. Vem vet - kanske hinner Profit Blaskan #12 hinna ut innan dess... ;-)

lördag 17 juli 2010

Nedkopplad - urkopplad - avkopplad

Oi Oi Oi!

Så här ligger det till.
Jag har den senaste tiden tagit det extremt lugnt med bloggandet.
Jag har flyttat, semestersoftat och gjort en massa annat - exempelvis lyssnat ohälsosamt mycket på Watains och Dillinger Escape Plans nya plattor. Fenomenala båda två.

Nu är det tänkt att jag ska ta tag i Turist i tillvaron igen, på allvar.

Men först ska jag skriva en ny krönika till Close-Up, du läste väl den förra som handlade om Ernst & The Edsholm Rebels?

Har du mejlat och inte fått svar, hör av dig igen!

Micke-Fårskalle, M E J L A eller M E S S A så styr vi upp en dejt.

lördag 10 juli 2010

Old Fashioned Ideas albumdebuterar i höst


Malmöbandet Old Fashioned Ideas berättar på Facebook att debutalbumet, en 14 låtars cd, ges ut i höst. Senare i år ska även en sjutummare landa.

Banal Anal för nedladdning

Bergman i Banal Anal mejlar att Boråsgänget spelat in fyra nya låtar som man kan ladda ned här. Där finns även alla gamla inspelningar som "Varför"-kassetten från 1988, "mörkrets tid"-kassetten från 1989 (vi tror den släpptes då), "tiden är ur led"-kassetten från 1993 (vi är osäkra på årtalet här med) samt mini-cdn "Glupska Käftar Biter" från 1995 tillgängliga.

Vem känner till något om Advance?

Tedde på Fullmoonrecords har en gammal risig Ny Våg-inspelning där ett band som heter Advance lirar "Regeringen stiftar lagar".
- Det är hur bra som helst. Jag skulle vilja ge ut låten på skiva tamigfan men det lär väl inte gå att genomföra.
Jag har frågat folk om bandet, och om folk ifrån bandet, men ingen verkar veta något. Vet du något?
Turist i tillvaron har noll koll på Advance. Men du kanske vet något?

Slobax-demo efterlyses

Rille Bengtsson i Göteborg är på jakt efter Slobax-demon "Schooly time II" från 1996. Och även annan obskyr trall och skate. Kan du hjälpa honom?