onsdag 28 april 2010

Citatet

"Me and Johan has got a small side project called Projekt 9 with members from Poor Old Slugs, The Lost Boys, The Lowlifes and Frenzy Four too."

Antipati-Robban i en intervju på bloggen One for the birds. Vill höra!

Cockney Rejects till Köpenhamn

Cockney Rejects spelar på Loppen i Köpenhamn den 3 september. Biljetterna släpps den 3 maj.

Boktipset.

tisdag 27 april 2010

Citatet

"Det lär bli en fet betongkeps istället för maokepsen i tåget i år"

Sylvianen Surbullen om första maj.

Brända halsmandlar historia

John R meddelade i veckan att han lägger ner sin blogg Brända Halsmandlar. Jag tycker det är jättetrist för det har varit intressant att följa Johns bloggande. Men jag är ganska säker på att han kommer att dyka upp som skribent en vacker dag igen - allt annat är vansinnigt slöseri med talang.

Motala hardcore





Döda länkars sällskap - Crude SS - Missbrukarna - Rövsvett - Herraids - S.O.D.

Uppmärksamma och smått frustrerade läsare har kommenterat ett antal döda länkar här och på Södra Promenaden. Jag väcker dom till liv igen.

Missbrukarna
Två liveinspelningar, 1981 och 1987.

Crude S.S.
1000 dead cops-demon, en rehersal och lite blandat mangel.

Rövsvett
Live 1983.

Herraids/Rapt
Klassisk splitkassett.

S.O.D.
Rehersal från 1984.

Ernst & The Edsholm Rebels gör comeback

Den 30 mars 2007 bloggade jag om en sammanställning av Ernst & The Edsholm Rebels produktion. Nu är skivan äntligen på gång. Och det är ingen mindre än Mats Bodenmalm som ger ut plattan (på både vinyl och cd). Inte nog med det. För två veckor sedan gjorde de legendariska Grumspunksen sitt första rep på 24 år. Orsak: i sommar spelar dom på Punk Illegal.

Lp och dvd med APA


Danska etiketten Hjernespind berättar i ett pressmeddelande att Lokum 12"an ska finna ute nu. Men det är egentligen kommande releaser som fått mig peppad. I sommar kommer en lp med Amdi Petersens Armé och nästan samtidigt en dvd med APAs sista gig. Som sagt - peppad!

Mimikry tolkar allt - och lite till

Nu är Mimikrys cover-platta "Mimifierat" ute. Och de superschyssta dalmasarna har gjort den tillgänglig alldeles gratis från sin hemsida. Jag har lyssnat lite och förundrats av den breda reportoaren. Mimikry tolkar: Broder Daniel, Dr Kosmos, Hello Saferide, Strebers, John Holm, Amy McDonald, Anti-Nowhere League, Monica Thörnell, Helloween, Patrick Fitzgerald, Stefan Sundström och Radioaktiva Räker. Jag tycker gillar nog försvenskningen av Anti-Nowhere Leagues "For you", här "För dig", allra bäst eftersom jag blev fett överraskad att se ANWL i det här sammanhanget. Tummen upp också för "Var sover du i natt" och "Högervindar".

måndag 26 april 2010

Bäst just nu - Masshysteri

Garanterat den låt jag lyssnat på allra flest gånger den senaste tiden (i hård kamp med "Dom kan inte höra musiken") - här i en akustisk version.

fredag 23 april 2010

Grisigast i Östergötland - Linköping hardcore

Den 30 april vankas det hardcorefest på LOrient i Linköping. En minifestival som också är relasepartaj för Glöm Dä!s debutsingel "Grisigast i Östergötland". Så här skriver arrangörerna på Facebook:

Fy Fan! - Svensk 80-tals hardcore från Malmö! Något för er som gillar Totalitär, fast Fy Fan tillsätter mer energi och uppkäftighet! Bandet har senaste åren turnerat både USA (två gånger) samt Sydkorea, Australien och Japan. Jona Olander och DisPeter har sitt ursprung från Linköping. Bandet gör sitt första gig i Linköping på två år!

Sju Svåra År - Svensk melodisk punk från Stockholm. SSÅ bildades ur askan av Burning Kitchen under tidigt 2000tal. Bandet valde att sjunga på Svenska och texterna är självutlämnande och ibland mer på gränsen mot proggen eller hippierörelsen än det som är standard i den svenska punkscenen. Bandet hade ett upphåll under ett par år och har nyligen spelat in en Lp som skall komma snarast. I bandet finns medlemmar som spelar i eller har spelat i band som: Asta Kask, Wolfbrigade, Satirnine, Burning Kitchen och To What End?...

Glöm Dä! - Energisk hardcorepunk från Östergötland. Släpper sin debut 7" i slutet av mars 2010 och detta arr är releasespelning för denna Ep. Bandet kommer efter detta gig turnera i Sverige, Finland, Tyskland, Polen och Tjekien under Maj månad.

Moonshine
- en mix av råpunk och punkrock från Göteborg. Moonshine har sitt ursprung i Linköping´s bandet Slicks. Bandet känns ha tagit lika mycket influenser i Amerikansk lo-fi punkrock som Dwarves eller F.Y.P som i Svenska råa punkband!

Konspirationen
- Männen bakom Norrköping Hardcore är tillbaka, denna gång med ett band! Minor Threat på fylla kan det lätt beskrivas, 80-tals influerad US hardcore på Svenska! Debut gig!

Blood - Linköpings nyaste hopp som tuggat sig mätta på Japansk Hardcore och Metal. Bandet ger allt i sin liveshow och upplevelsen är total! Medlemmar har tidigare setts i metalakten Mastino från Linköping

torsdag 22 april 2010

Nu fattar jag Masshysterin

Masshysteri
Masshysteri (Ny Våg) cd

Jag hade en kort romans med Masshysteris debut "Vår del av stan" från ifjol. Jag skrev:

"Efter två låtar var jag groggy. Jag älskade den naiva 77-punken med den knivskarpa popkänslan och det mäktiga adrenalinflödet. Och jag visste att jag ville berätta för hela världen, eller åtminstone för er som läser just nu, om vilket förtjusande punkband Masshysteri är.
Men så hände något.
Eller inte hände.
Låtarna kom och gick. Anonyma. Tempot montont malande.
Jag ville att någon skulle trasa sönder ljudbilden. Eller bara spotta lite blod i nävarna.
Men tonläget förblev detsamma. Förälskelsen var över."

Så jag var inte så värst peppad när den nya plattan dök upp. Och efter den första lyssningen var jag fortfarande skeptisk.
Men så hände något.
Masshysteris naiva 77-punk med Manchesterpopkänsla (Magazine-passningen i "Beskjutna" är tjusig värre) och det mäktiga adrenalinflödet träffade mitt i prick. Och texterna. Fantastiska: "dom kan inte höra musiken, snuten kan inte höra musiken" och "låt dom hata oss så länge dom är rädda" är refränger som suger sig kvar länge.
Masshysteri gör mig helt vimmelkantig - för att inte säga groggy!

Favoritlåtar: Dom kan inte höra musiken, Beskjutna, Låt dom hata oss, Satans barn

Svinstian #29



Från Close-Up Magazine #33 (april 1999)

Noterat:

* Vad hände med The Hand That Feeds, någon som vet? Demon "The wake", som jag naturligtvis har kvar och lyssnar på ibland, var grymt bra hardcore och "The land of the slaves" en av 90-talets bästa demolåtar.

* Ganska lustigt att beskriva Time Out som "nitbeklädd råpunk" när man ser fotot på Macke och dom andra. Men det var så dom lät. Bra som f-n.

* Och vad hände med Swamptripp?

* En del andra bra inspelningar här också: Eldflames, Lakej och Not Enough Hate.

* Jag letar fortfarande efter Die 4 Von Der Tankstelle-material.

Recenserat:

F.U.C.T., Blank Sight, Not Enough Hate, Terror Cult, Brimstone, VA Bara attityd, Daunbeats, Lakej, Eldflames, 16 Ounces, Swamptripp, Chainsaws, Bloomcore, In Zodiak, Interfear, Mitzi Dupree, Time Out

onsdag 21 april 2010

Bäst just nu - Insidious Process


LYSSNA! LYSSNA! LYSSNA!
Tack för tipset, Masken!

Dropkick Murphys och The kids wanna riot

I förra veckan satt jag på tåget till Norrköping för att se Blå Stjärnans premiär, och som tidsfördriv tittade jag på den senaste Dropkick Murphys-utgåvan "Live on Lansdowne, Boston MA. March 12-17 2009, Seven shows, six nights" - en cd och en dvd. Jag som är ett Dropkick Murphys-fan av stora mått upptäckte att jag från och till faktiskt snabbspolade igenom vissa låtar. Al Barr gick inte riktigt att känna igen, han verkade ganska hängig. Det var helt annan go i Al när jag intervjuade honom till Close-Up våren 1999 - som nybliven sångare i Dropkick Murphys och med ett helt nytt album att presentera lät Al svadan gå: bland annat om vad han ansåg om band som spelade på Lansdowne i Boston:-)


(från Close-Up Magazine #33, 1999)

Några månader senare var det dags för en ny intervju med Al. Den här gången ett runda-bord-samtal där även Charlie från Voice Of A Generation, Toni Virtanen (59 Times The Pain) och Mårten Cedergran (Bombshell Rocks) medverkade. Jag hade samlat ihop gänget under Hultsfredsfestivalen (där DKM gjorde ett så sjukt bra gig) för att prata punk, politik, nationalism och The Kids Wanna Riot-turnén som banden skulle ut på tillsammans hösten 1999. Jag läste den här artikeln för några dagar sedan, och tyckte den var riktigt bra (tyvärr blev redigeringen inte klockren).




(från Close-Up Magazine #35, 1999)

tisdag 20 april 2010

Gigtips Malmö

Once a punk always a punk

Året har redan varit bra skivmässigt och fler plattor är på gång. Blogg as fuck berättar exempelvis att Makabert Fynd spelat in en ny platta och Nighstick Justice skrev att Stick & Brinn inom kort ger ut sin debut - med den ljuvliga titeln "Håll käften, Knäpp västen, Köp kir för resten".

Kommer du ihåg Topper som för ett par år sedan gav ut bautahiten "Once a punk always a punk". I maj kommer uppföljaren "Punk dont death... just get through it". Och den 22 mah firar Topper releasen med en fest på Mosebacke i Stockholm. Topper kommer lira hela plattan, men även de gamla hitsen meddelar dom på Facebook.

Nu på fredag spelar tre albumaktuella band på Regents i Stockholm. På scen The Radars, OhWeBe och Saturdays Heroes.

Och den 29 april har Beyond Pink releasfest för sitt nya album på Café Revolt i Malmö. Spelar gör även powerpoppunkarna Statues från Kanada, Oskarshamns Smalltown och Terrible Feelings från Malmö.

söndag 18 april 2010

Lirar the The Pricks fortfarande?


Artikeln från Close-Up Magazine #32 (1999)

Svinstian #28



Från Close-Up Magazine #32 (februari 1999)

Noterat:

* MORTE PAURA!!! Max Thornell är bäst!

* En hel del andra bra prylar också: Radio 69, Hathoroch Mähälium.

* Är det verkligen ingen som pressat Second Thought/Final Revolt-splitten på vinyl eller cd? Fantastisk kassett.

* Om man heter Anti Crust så ska man natruligtvis se ut precis som anticrustarna gör på bilden. Lysande.

Recenserat:

Killacow, Slaughter Machine INC, Dozarna, Buddy, Chainsaws, No Fate, Straight Edge My Ass, Traumatic Terror, Van Sac, Me for Governor, Disgorge, Anti Crust, Mähälium, Haywire, Second Thought, Final Revolt, VA Reflections of a cruel world, Morte Paura, Hathor

Thåström-plagiat

MÄBE
...söker lögner, får sanning till svar (Two-faced Production) cd

Jag sitter i bilen på E6, hem till Malmö från jobbet i Helsingborg, och stoppar på måfå in en skiva i stereon. Ett par sekunder senare försöker jag förstå vad är det är för konstig Thåström-platta jag satt på. Jag tänker att det låter så otroligt mycket Thåström att det måste vara någon annan. Jag trycker ut skivan. Det står Mäbe på den. Jag sätter på den igen. Lyssnar. Och undrar hur mycket Thåström Mäbe injencerat i sina vener egentligen och hur kul det är att vara ett plagiat. Jag fortsätter att lyssna, men dom poetiska utsvävningarna gör mig mest generad. Jag stänger av. Någon dag senare ger jag "...söker lögner, får sanning till svar" en ny chans. Men jag klarar inte av någon längre stund, och jag tycker det är lite synd - jag hade gärna gett tummen upp till en Thåström-fanatiker från Strömstad.

Nobelkommittén smakar gott

Nobelkommittén
Innan livet exploderar (Heptown) cd

Den som vill ha sin punkrock serverad på fat från Rågsved och Skärholmen kommer girigt förse sig av Nobelkommittens debutalbum "Innan livet exploderar". Jag har glatt glufsat i mig ett par av spåren och tyckt det smakat utmärkt, men hade inte tackat nej till en mer distinkt skånsk krydda. Om du brukar välja Tysta Mari eller En Svensk Tiger ur menyn så kommer du garanterat gilla Nobelkommittén.

Favoritlåtar: Skrubbsårspanik, Småstadsslagsmål, Dynamit

lördag 17 april 2010

Putte & The Flints tillbaka

Jag har saknat dom och till med trott att de lagt av. Men så - helt plötsligt - börjar det viskas om en ny inspelning. Jag mejlade Putte & The Flints direkt.
- Jo, efter separationer, giftermål och jobb så har vi tagit tag i musiken igen. Vi har spelat in sex låtar som vi hoppas kunna ge ut i maj. Vi är alla laddade och tycker det är kul att spela. Och vi jagar spelningar!

The Bristles aktuella med albumdebut

Landskrona-veteranerna The Bristles kommer att ge ut sitt debut(!)-album på Switchlight inom kort - och då pratar vi cd-versionen. Vinylen kommer bland annat ges ut av Anarkopunx Records och Cow Magazine. Men The Bristles letar efter fler som vill hjälpa till.

Suicide Syndicate ger ut album i sommar

Suicide Syndicate-Bengtsson kommer med goda nyheter. I sommar ger amerikanska etiketten Zodiack Killer ut bandets första fullängdare.
- De har släppt en del plattor med Dwarves, Supersuckers och GG Allin, berättar Bengtsson i ett mejl. Omslaget blir något alldeles extra, målat av den holländske konstnären Venividivince.
Turist i tillvaron har fått smyglyssna på ett spår från plattan och tycker det låter kanon om mördarpunken.

Glidslem i Uppsala och Göteborg

Supercoola Helsingborgspunkarna Glidslem är i juni aktuella med två gig utanför Skåne. Den 9 spelar de på Williams pub i Uppsala och den 30 juni på Sticky Fingers i Göteborg. Glidslem vill så klart ha fler spelningar, om du kan hjälpa så kontakta dom bums.

fredag 16 april 2010

Gigtips Malmö hardcore


23 April - Filthy Charity (Fra), The Bristles, Warcharge & Stel Av Skräck
29 April - Statues, Smalltown, Terrible Feelings & Beyond Pink (releasefest för nya LP:n)
7 Maj - (Punk Illegal-stödspelning): Insidious Process, Avfart 33, Anatomi 71 + TBA
15 Maj - Dörrterror, Glöm Dä! & Prostata
22 Maj - End Of All, Sand Creek Massacre & TBA
26 Maj - Vicious Cycle, Union Town, Rakkaus + Lokal Support
29 Maj - Kongh, Rising & This Gift Is A Curse
21 Juli - Meleeh, Gadget, Eight Arms + TBA

Gigtips Stockholm

Gigtips Malmö

torsdag 15 april 2010

The Specials till West Coast Riot

Vilken j-la bokning.
The Specials kommer till Göteborg och West Coast Riot den 17 juni.
"Vem hade ens vågat hoppas? Förra året återförenades bandet för att fira sitt debutalbums 30-årsjubileum med en stor Englandsturné. En rad brutalt utsålda spelningar med ett gäng rude boys i absolut toppform. Nu är det äntligen bekräftat att gruppen i sommar kommer till West Coast Riot och gör sin första svenska festivalspelning någonsin! En drömbokning," skriver Kulturbolaget i sitt pressmeddelande.
Turist i tillvaron är imponerad och tycker WCR har ett grymt startfält i år med namn som: Dropkick Murphys, Jello Biafra, Flogging Molly, Dillinger Escape Plan, Bruket och The Hives.





onsdag 14 april 2010

Allsång på Parken


Turist i tillvaron handlar inte om fotboll.
Men efter måndagens premiär mot Öster kan jag inte riktigt hålla mig borta från ämnet.
3-0, 3-0, 3-0.
Och nästan lika mycket folk på den här matchen som på Djurgårdens i allsvenskan.
Forza Peking!

Gigtips Malmö

Prostata behöver din hjälp

Prostata är ett grymt råpunkband från Östersund. I maj hade de tänkt göra några spelningar söderut. Uppsala är bokat den 12 och Malmö den 15 (tillsammans med Dörrterror och Glöm Dä!). Nu behöver Prostata hjälp med två gig den 13 och 14.
- Gärna typ Stockholm och Göteborg. Vi är i desperat behov av spelningar, skriver bandet i ett mejl.
Kan du hjälpa? Mejla prostataosd@live.se

måndag 12 april 2010

Om Johnny Cash varit västgöte...

Johnny Kask
Sluten anstalt blues (Cramada) 10"

Jag lyssnar på den här liveskivan med ett leende som bara växer. Asta-Micke och och Asta-Bonta gör Johnny Cash på västgötska. Inspelat live på en anstalt så klart. Johnny Kask sjunger om att "de försöker ta sig hem till Alingsås" och att "jag sköt en man från Skövde, för det kändes rätt". Det är så klart oerhört roligt. Jag har kanske tröttnat på den här vinylen om några månader, men vad spelar det för roll nu när Johnny Kask bjuder på fyra varma klacksparkar.

Favoritspår: Sluten anstalt blues, Blod på mina händer

Offenders håller fortfarande

Offenders
Anthology 1981-1985 (Just 4 Fun) cd

Just 4 Fun fortsätter att missionera om den amerikanska 80-tals scenen och det tycker jag är roligt. Extra kul tycker jag det är att Snuffe nu dokumenterar Texas-hjältarna Offenders. Ett band jag faktiskt lyssnat en del på tidigare och gillat, framför allt goda hardcorepraliner som "I hate myself", "Fight back", "Youth riot" och "Just for fun". Offenders skrev tidstypiska snabba dängor som stack ut. Så här 25 år senare tycker jag de åldrats väl - och "I hate myself" kan man väl numera kallas för klassiker.

Favoritlåtar: I hate myself, Fight back

Norsk pönk rules o.k.

Diverse artister
Hurra for Norge - Norsk pönk-rock 1978-1988 Vol 1, 2 , 3, 4 (Svindel) cd

Norsk punk? Tja, mina kunskaper på området är starkt begränsade. Visst har jag lyssnat på en del band genom åren som: Kafka Process, Bannlyst, Stengte Dörrer, Svart Framtid, So Much Hate och Barn av Regnbuen. Det är som sagt inte detsamma som att ha koll. Men efter att ha umgåtts med Svindels läckra dokumentation av den norska punkscenen är jag mer upplyst - men framför allt förundrad över varför alla de här banden aldrig gjorde väsen av sig på andra sidan gränsen.
Det mesta, jo jag menar det, på de här fyra volymerna är riktigt bra och ligger inte alls så långt ifrån det som gjordes i Sverige under samma tidsperiod. Är du det minsta intresserad av punk måste du kolla upp de här samlingarna, som man skulle kunna beskriva som den norska motsvarigheten till "Varning för punk"-boxen.

Favoritlåtar: Jag kan inte räkna upp alla, men Kongelige Raevers version av Unos Kanoners "Sätt benet i halsen på borgarjävlarna" förtjänar en extra guldstjärna.

Äntligen premiär!

Cock Sparrer, Agent Bulldogg och machodans i UK

I lördags var det stor baluns på Fryshuset i Stockholm. Cock Sparrer gjorde sin första Sverige-spelning någonsin. Agent Bulldogg gjorde sitt första officiella gig på nio år. Dessutom var Gatans Lag på plats. Paco har skrivet lite kort om tillställningen, men också postat några grymma youtube-klipp. Parne på Idiotens Parad var inte där, men minns mycket underhållande ett Cock Sparrer gig i England 2001.
"Det var gåshud. #1 punkare och kompis Dyng dominerade i machodansen nedanför scenen. Vi var helt säkra på att han skulle bli ihjälslagen då han gång på gång kastade och armbågade sig in i en skinnskalle modell jävligt stor och jävligt gaddad. Ni vet sådär överjävligt jävla mycket skinnskalle som vissa kan vara. Efter några låtar gav skinnskallen upp och lämnade dansen. Då hade Dyng kastat sig in i honom med ett stort hånflin ungefär hundra gånger. Jätteskinkan måste uppenbarligen tagit Dyng för psykopat och gav således vika."
Läs hela posten här.

torsdag 8 april 2010

Fredagsmys med Atari Teenage Riot





Discharge + Puke = Kvoteringen

Kvoteringen
Samhällets förrädare (Feral Ward) lp

Jag satt i bilen på väg till Helsingborg och drömde mig bort en stund. När jag vaknade till liv kunde jag inte komma på vad det var jag lyssnade på. Det lät som om någon spelade Discharge-sjuan "The price of silence" samtidigt som denne någon lyssnade på Pukes briljanta album "Back to the stoneage". Örebros tuffaste supergrupp Kvoteringen fortsätter med andra ord att producera kvalitetsmangel. Det nya albumet "Samhällets förrädare" kommer inte göra några Kvottis-fans besvikna.

Gigtips Stockholm

Gigtips Göteborg

onsdag 7 april 2010

Ny video från Abjekt (Uppdaterad)



Uppdaterad 8 april:

Jag bad Abjekts sångare Into Èn Fantasticè berätta om tanken bakom videon och vad som händer i Abjekt-lägret. Han svarade så här:

- Videon är inspelad i Göteborg och handlar om hur ett utanförskap kan stärka en som individ och modet om att stå upp för det man själv tycker!

- Vi kommer spela in nya låtar nu, bland annat en Part 2 till Rödvin och Rakblad som sedan ska pressas upp på sjutummare, när det blir vet vi dock inte än.

- Inom kort kommer vi även släppa 8 nya låtar på nätet som legat och dammat i ett år med den gamla trummisen Micke.

- Annars har vi den bästa konstellationen nu med nya trummisen Mary, så här kul har vi aldrig haft ihop. Vi vill ut på Sveriges scener och spela nu, så är det någon som vill boka oss är det bara att höra av sig till oss!

Abnorms sista inspelning och återförenat Banal Anal spelar in nytt

Abnorm-Marko mejlar. Han berättar att bandet sista inspelning "Ett liv av helvete" nu går att ladda ned från deras hemsida. Det var tänkt att inspelningen skulle ha getts ut som en sjutummare av belgiska etiketten Noise and Distortion.
- Men det rann ut i sanden och Abnorm la som bekant av, skriver Marko. Jag och Fredrik lirar numera med återförenade Boråsbandet Banal Anal. Vi ska in i studion den 12-13 april för att spela in fem låtar, de kommer att kunna laddas ned här.

lördag 3 april 2010

Hudiksvall hardcore - Misgovernment "War is served" 7" - Tack, Johan!!! (Uppdaterad med fungerande länk)

Veckans, eller kanske snarare årets, bästa mejl fick jag i dag av en kille från Hudiksvall. Han heter Johan och har spelat i band som Objuden Gäst, Kronofgden och Argast i stan. Johan undrar jag vill ha Misgovernment-sjuan "War is served" rippad. Jag känner inte alls till bandet, men blir minst sagt eld och lågor när Johan skriver:

- Den är inspelad 1994 och med i bandet är Rolf Revolt på sång/gitarr, sen är Andreas och Drygan från Totalitär med. Alltså en tidig variant av Swinehood, skulle man kunna säga. Sjuan innehåller åtta schysta råpunk-dängor. Intresserad?

Skojar du. Några timmar senare sitter jag hemma och lyssnar på denna fantastiska inspelning med några av landets allra bästa punkmusikanter. Och det är så sjukt bra att jag inte kan förstå hur jag har missat Misgovernment.
Johan som verkar vara en extremt trevlig prick skriver också:

- Det kan ju vara kul om du delar den på din blogg, jag letade dessa mp3or på nätet förr, men hittade inget alls. Det finns nog ett gäng Hudik-diggare som skulle dregla ner sig över den där!

Skulle tro det. Så tacka inte mig för den här briljanta posten. Tacka Johan i Hudiksvall. Och det gör du allra bäst så här:

- Jag tänkte höra efter om du har låten " Jag skiter väl i dig", som släpptes på en comp-tape av Forsa Ljud, skriver Johan.

Jag har inte hittat den än i mina mp3-mappar, du kanske har bättre koll på dina. Hör av dig!

OBS: Ny länk
Misgovernment "War is served"

fredag 2 april 2010

Svenska punkklassiker

För ett par år sedan gav MNW ut Svenska punkklassiker vol 2. En samlingsplatta som sammanställdes av Peter "Babs" Ahlqvist (Uproar, Burning Heart, Panic & Action) och där jag agerade bollplank. Jag skrev dessutom insidestexten till kompilationen - och för några dagar sedan hittade jag den på hårddisken. Och jag tänkte... tja, varför inte.

DOM FÅR ALDRIG OSS

1981 vann Ebba Grön Aftonbladets rockbjörn med albumet “Kärlek & Uppror”. Den furiösa punkattacken från de första singlarna och albumet “We're only in it for the drugs” var borta. Ebba Grön utvecklades mot något större. Men även namn som KSMB och Attentat lämnade de första årens punkutbrott mot ett mognare sound. Och medan den första generationens punkare lade av, växte upp eller bytte inriktning kokade det i underjorden runt om i landet. Låtarna blev snabbare, hårdare och kortare. Inspirationskälla är främst Discharge och annan punk från England. Men hos vissa band även den ännu snabbare amerikanska så kallade hardcore-musiken.

Anti-Cimex från Mariestad ger 1981 ut singeln “Anarkist attack”, men kommer att sätta djupare avtryck senare med singlarna och råpunkklassikerna “Raped ass” och “Victims of a bombraid”. Huvudtvätt/Headcleaners (Linköping) debuterar med singeln “Disinfection”. Törebodas Asta Kask släpper efter flera medlemsbyten två sjuor på raken. Skitslickers (Göteborg) ger ut “Cracked copskulls”. Och viktiga namn som Crude S.S. (Norberg), Rövsvett (Tranås), Mob 47 (Stockholm), Moderat Likvidation (Malmö), Asocial (Hedemora), Missbrukarna (Hudiksvall) och Raped Teenagers (Linköping) är alla redan på banan när den första generation är på väg att lämna in.

Många av de här banden blev “stora” utomlands och inspirationskällor till senare generationer, även internationellt. Den svenska 80-tals scenen kommer att dyrkas av punkslynglar världen över. Singlar kommer att gå för fantasisummor på e-bay. Japanska punkband spelar in Mob 47 låtar, på svenska så klart. Namnet Asta Kask får tuppkammar i såväl Sao Paolo som Tokyo som Hamburg rusigt upphetsade. Asta Kask är förövrigt ett av få band som under den här tiden når utanför punkkretsarna. Bandet vägrar dock att “slå igenom”. Och splittras strax efter att debutskivan släppts. Men nya generationer återupptäcker Asta Kask igen och igen. Västgötarna får till slut nästan samma status som Ebba Grön. I dag är Asta Kask fortfarande ute och spelar och drar massor av publik till sina spelningar.

Texterna under den här tiden präglades av det kalla kriget och var anti-krig, anti-upprustning och anti-Reagan/Gorbatjov. Men även ämnen som rasism, djurförsök, religion, kapitalism och staten/samhället var flitigt förekommande. Flera av de nya banden hämtade sin ideologiska skolning från engelska anarkopunkband som Crass, Conflict och Subhumans. Och om ideologin blev mer anarkistisk så blev klädseln under de här åren allt mer uniformslik. Mohikan (tuppkam) eller spikes. Målad skinnjacka med nitar. Klorinerade jeans eller lappade svarta brallor. Och så kängor. Dressed for success!!!

Den andra generationen nonchaleras fullständigt av massmedia som intagit ståndpunkten att punken är död. De stora skivbolagen är helt ointresserade. P3s Ny Våg är dock ett andningshål för punkare runt om i landet. Det enda radioprogrammet som tar den nya punken på allvar och spelar den. Ny Våg läggs ned den 28 juni 1983. Sundsvallsbandet Massmedia slår sista spiken i kistan med låten “Sveriges radio” där de deklarerar 'sänder mest skit'. Punksverige skriver under på det. Alternativa nyhetskanaler skapas och blir betydligt viktigare än tidigare. Fanzines och samlingskassetter ges ut till självkostnadspris. Amerikanska punktidningen Maximum Rock'n'roll är för många en bibel och hjälper till att skapa ett globalt nätverk av punkare som byter skivor, kassetter och idéer med varandra. Do-it-yourself-principen hyllas. Punkbolag ger ut skivor i små upplagor, det vanligaste är dock att banden själva ger ut sin inspelning på kassett eller singel. 1983 inleder Really Fast (Mjölby) sin klassiska serie av samlingsplattor som dokumenterar och sprider svensk punk. Burning Heart-grundaren Peter Ahlqvist startar Uproar i Fagersta. Per Granberg sparkar igång Birdskit (senare Birdnest) i Köping, Mats Bodenmalm Hardcore Horror Records i Nässjö och Fredda Holmgren C.B.R. i Stockholm.

Under mitten av 1980-talet gör många punkare gemensam sak med en ny generation hårdrockare. Venom och Metallica enar det omaka paret när gäng som Krixhjälters (Stockholm), Agoni (Stockholm) och Disaccord (Nässjö) sniffar på speed och thrash metal. Men den nya passionen stavas till slut death metal. Grindcorebandet Filthy Christians från Falun blir det första svenska band som blir signade av scenens coolaste etikett: engelska Earache. Men långt ifrån alla börjar spela metal. Raped Teenagers utvecklar sin amerikanska stop-and-go-trash till en egen form av hardcore med jazzinslag. Slam från Gävle ger ut albumet “End of laughter” i USA och blir Sveriges första skejtband. Charta 77 (Köping) sneglar åt engelska rockbandet New Model Army. Micke Alonzo från KSMB blir ung på nytt i röjiga Stockholms Negrer och Strängnäsbandet Strebers börjar experimentera med formeln punk och folkmusik.
Det som i slutet av 1970-talet var en scen, blir nu många många fler. Punk är paraplyet och där under finns råpunk/hardcore, melodiös punk, crossover, amerikansk trashpunk, oi och 77-punk bland annat. Med åren kommer antalet genrer att öka rejält.

1991 slog Nirvana ned som en bomb. Albumet “Nevermind” väckte en ny generation unga och sparkade liv i den äldre. Helt plötsligt var inte punkare längre ett apart inslag i stadsbilden utan en del av den. Drösvis av kids barrikaderar sig än en gång i replokaler. Ungefär samtidigt albumdebuterar De Lyckliga Kompisarna (Stockholm) med “Le som en fotomodell” och något år senare får de en hit på riksnivå med låten “Ishockeyfrisyr”, från bandets andra skiva “Tomat”. Ebba Gröns gamla plattor får en ny renässans. Strebers omvandlas till Dia Psalma och säljer tonvis med skivor. Dia Psalma blir också ett av de banden som tar täten och bildar en motpol mot det nationalistiska rockbandet Ultima Thule, som skördar stora framgångar efter att ha pushats av såväl EMI som Bert Karlsson, ledare för det populistiska och främlingsfientliga riksdagspartiet Ny Demokrati. På radion kan man höra band som Räserbajs (Alingsås) och Coca Carola (Stockholm). Det arrangeras konserter som aldrig förr och en strid ström av skivor ges ut. Melodiös punk på svenska med allsångsrefränger står högt i kurs. Asta Kask är alla de nya bandens stora förebilder och gudfäder. Punkskivbolagen växer och lämnar pojkrummen. De flyttar in på kontor och blir arbetsplatser. Birdnest och Beat Butchers är hetast. Skivorna klättrar på listorna. Professionalism kombinerat med gör-det-själv-andan visar sig vara ett gångbart recept. Även Startrecs (Stockholm), Dolores (Göteborg) och Burning Heart (Örebro) anammar arbetssättet. Och framför allt det sistnämnda kommer att bli en rejäl kraft i punkscenen och fortsätter på det spår som Birdnest lagt grunden för.

Burning Heart börjar med att ge ut några minicd:s med Millencolin (Örebro), No Fun At All (Fagersta) och 59 Times The Pain (Fagersta). Det blir startskott för ytterligare en ny generation punkrockare, men denna hämtar främst sina influenser från USA:s olika hardcorescener. Banden säljer otroligt mycket skivor, exempelvis skeppas det iväg 300 000-400 000 exemplar av Millencolins album. Siffrorna når sin absoluta topp med The Hives miljonsäljande “Veni vidi vicious”. Burning Heart ger även ut den första svenska antirasistiska skinheadsamlingen “Screams from the gutter”. Och tar sedan tätposition när streetpunkare som Bombshell Rocks (Västerås) och Voice Of A Generation (Örebro) bedyrar sin kärlek till såväl amerikanska Rancid som engelska Blitz. Dessa band lägger grunden för den stora svenska oi-scenen som väcks till liv under 2000-talet.

I norra Sverige och framför allt i Umeå händer det också saker en bit in på 90-talet. Inspirerade av amerikanska straight edge- och hardcoreband som Youth Of Today, Minor Threat och Gorilla Biscuits sätter Abhinanda, Doughnuts, Raised Fist och Breach (från Luleå) igång att lira. Störst blir dock ett helt annat band - Refused. Deras sista album “The shape of punk to come” blir en klassiker som hyllas av media och band världen över, många kallar skivan för den bästa punkplattan någonsin. Refused som är på väg att slå igenom på bred front väljer att lägga ned verksamheten. Den karismatiske sångaren och agitatorn Dennis Lyxzén fortsätter med The International Noise Conspiracy.
Ett annat norrländsk hardcoreband som låg i framkant soundmässigt var Fireside (Luleå), som utvecklas till Sveriges första emoband.
Hardcorescenen får flera fästen i Sverige och efter Umeå är Linköping den hetaste platsen med band som Outlast och Nine.

I slutet av 90-talet får garagepunk och rock'n'roll ett uppsving. Hellacopters (Stockholm) och Backyard Babies (Nässjö) visar vägen. The Hives (Fagersta) blir snabbt namnet man ska droppa om man vill vara cool. Garagepunkscenen gräver sig bakåt i historien. Plötsligt dyker det upp band med brylkräm i håret som poserar framför 50-tals bilar. Raggare var inte längre a bunch of motherfuckers. I dag huserar tusentals grupper under paraplyet punk. Varje dag, varje vecka dyker nya spännande band upp - nästan 30 år efter att Kriminella Gitarrer från Klippan sparkade igång den svenska punken med singeln “Vårdad klädsel”. 30 är ingen ålder säger vi som närmat eller till och med passerat 40 och fortfarande går igång på Asocials “Revolt” - eller som Topper så riktigt uttrycker det “once a punk always a punk”.