söndag 31 januari 2010

The Radars kommer med goda nyheter

Ett av landets allra hetaste band - The Radars - mejlar goda nyheter:
- Vi meddelar med glädje att en fullängdare kommer släppas till våren på norska etiketten Svindel Records!
Lysande, tycker Turist i tillvaron!

onsdag 27 januari 2010

söndag 24 januari 2010

Uncurbed och Warvictims förbryllar

Uncurbed/Warvictims
Split (D-takt & Råpunk) cdr-promo

Det är en mycket underlig upplevelse.
Märklig på alla sätt.
Jag har precis lyssnat på Uncurbeds allra nyaste släpp. Uncurbed som jag genom åren älskat och hyllat. Uncurbed som gjort lysande album som "Welcome to anarcho city", "Punks on parole" och "Punk and anger".
Jag sitter tyst och fingrar på omslaget. Jag fattar ingenting. Lyssnar på de åtta låtarna igen. Och igen. Och ytterligare en gång.
Det är en mycket underlig upplevelse. Jag tycker det låter kasst, trots att det låter Uncurbed. Men manglet känns instängt, riffen är uddlösa, låtarna geggar samman. Jag saknar explosiviteten, aggron och hatet.
Det är en märklig upplevelse.
Och Warvictims spär på det intrycket.
I vanliga fall brukar jag bli grymt peppad av d-takts manglet. Den här gången fastnar inget. Jag försöker lyssna men kommer på mig med att drömma om helt andra saker, helt plötsligt är skivan slut och jag minns ingenting.
Det hela är mycket underligt. Två favoritband delar platta och resultatet blir: trist och intetsägande.
Jag kanske ska kontakta min husläkare.

Favoritlåt: Det bittra slutet (Uncurbed), De gudsförgätna (Warvictims)

Järnmalm - ganska bra

Järnmalm
Ur gruvan (Beat Butchers) mcd

Jag har läst några recensioner av den här skivan och tycker att Stockholms Järnmalm fått oförtjänt hård kritik. Jag tycker den här femlåtarsplattan bitvis är bra. Järnmalm skriver traditionell svensk allsångspunk som är något mörkare än de mesta annat i genren, och den svärtan tycker jag lyfter Järnmalm ur trallträsket. Sedan anser jag att Vicky borde sjunga mer, Tobbe mindre samt att man skippade alla hårdrockdrömmar - då tror jag att Järnmalm skulle vara mer än "bitvis bra".

Favoritlåt: Nu

OBS: Skivan släpps den 27 februari.

lördag 23 januari 2010

UK Subs - roligare på youtube?

Nästa vecka gör UK Subs (och Vibrators) tre spelningar i Sverige. Malmö den 27, Göteborg 28 och Stockholm 29. Jag tror att det är roligare att spana in de här klippen:





fredag 22 januari 2010

Slutsåld festival

Nästa helg arrangerar Malmö hardcore en två dagars festival med lokala band. Den som inte har skaffat biljett får göra något annat.
- Festivalen är helt slutsåld, biljetterna gick åt på typ en vecka, säger Oskar i Project Hopeless, som kommer att göra sin avskedsspelning under festivalen.

Opublicerat och återvunnet med Thåström

Thåström är inte bara aktuell med en kortare turné om några veckor, bokförlaget Reverb ger snart ut en textantologi som innehåller artiklar och intervjuer med Thåström från Ebba Grön-tiden till i dag, den heter "Stå aldrig still - en bok om Thåström" och är sammanställd av Staffan Björkman. Jag gjorde för 10 år sedan en längre intervju med Thåström som publicerades i Close-Up Magazine (#40, 2000) - den kommer eventuellt att dyka upp i den här boken. Men för er trogna gäster i Turist i tillvaron lägger jag ut den här och - aldrig tidigare publicerade bilder på landets bästa och snyggaste artist.


torsdag 21 januari 2010

Det är Konghs fel!

Bloggen har haft ett kort uppehåll då jag sysslat med annat.
Exempelvis njutit av Konghs två beådrande skivor, "Counting heartbeats" och "Shadows of the shapeless". Alla har ju snackat om Kongh de senaste åren, men jag har av olika anledningar inte undersökt hajpen - förrens nu. Och jag kommer inte att lägga ifrån mig de här superfeta utgåvorna på ett bra tag eftersom det finns så mycket att upptäcka i det egensinniga manglet.
Förutom närstudierna av Kongh har jag skrivit min första Close-Up-krönika på många år. Den dyker upp i mars-numret (tror jag) - då jag dessutom är månadens medarbetare. Stort:-)

En del annat har skett under tiden jag sysslat med annat:
Gorilla Bombs har nu spelat in sin debutdemo, den finns på bandets myspace men aporna har även lagt ut den på Pirate Bay. Jag har inte hunnit lyssna än, men är grymt nyfiken.

Det är jag även på nya Malmögänget Ursut som bland annat består av Oskar från Project Hopeless. En pinfärsk inspelning finns på deras myspace. Jag har snabblyssnat och det låter sjukt bra.

Snutjävel inte bara facebookar och myspacear, nu bloggar de också. Twitter nästa för Falköpings finaste?

Samlingsalbumet "Chaos in Sweden" lyssnar jag på nästan dagligen. Och jag tröttnar aldrig på The Lowlifes coola Missbrukar-punk i låten "Skitsnack". I februari/mars ger man ut debutplattan. En 11 låtars lp. Kommer garanterat snurra mest på skivspelaren.

Till sist hälsar T-Ban att RIF skriver nya låtar - men, att hatecorebandet Bad Dreams Always är tillbaka på banan. BDA har spelat in åtta nya låtar och kommer att ges ut på cd under året. Coolt!

söndag 17 januari 2010

Glidslem på Popkorn

Den som vill se Glidslem live ska bege sig till The Tivoli i Helsingborg den 27 januari. Bandet kommer att delta i musiktävlingen Popkorn och får enligt gitarristen Ronja Lehtonen 20 minuter på scenen.

onsdag 13 januari 2010

Nytt med The Radars

Turist i tillvaron-favoriterna The Radars har lagt upp 3 nya låtar på sin myspace. Mmmm!

Senaste nytt från En Svensk Tiger

Efterlyses: Krig i Hudik och Avskum

Jag har letat och letat - kanske på helt fel platser, men jag hittar inte det jag söker. Efter alla lovord så vill jag verkligen höra Krig i Hudik-sjuan och Avskums ep "Folk som har sånger kan inte dö". Någon som har skivorna rippade och har lust att mejla över mp3orna? Jag kanske kan skicka något i byte?

Uppdaterad 14.25;

Stort tack till Anonym och Johan M.

Glidslem - årets hajp?

Glidslem
S/t cdr

Det vara bara för en dryg månad sedan jag snubblade över Glidslemnätet och blev förtjust i det jag hörde. Nu har gitarristen Ronja skickat bandet debutdemo från i höstas och jag har ägnat den en hel del tid. Och nog finns det fog för orden jag skrev sist om sensationell 77-punk. För Glidslem från Helsingborg är fulltankade på Grisen Skriker och Mögel, och som fritidsysselsättning surfar de garanterat efter obskyra punkpärlor från tidernas begynnelse. Glidslem inspireras och omvandlar influenserna till energiladdad poppunk som kläs i sönderrivna t-shirts med dussintals säkerhetsnålar i. Låtar som "Punk eller posör", "Carola" och "Moderattjat" är lysande och allra bäst är Linneas nonchalanta sång - så jävla cool.
Men, det märks också att Glidslem är ett ganska nytt band. De övriga låtarna håller inte alls samma klass och ibland låter det lite för mycket fritidsgård om materialet.
Jag är dock ganska övertygad om att Glidslem kommer att växa rejält med fler spelningar och inspelningar. Jag vill sannerligen höra fler punkstänkare av samma klass som "Punk eller posör" i framtiden.

Favoritlåtar: Punk eller posör, Carola, Moderattjat

måndag 11 januari 2010

Malmö hardcore informerar

Om tre veckor är det dags för festivalen Malmö hardcorefest. Under två dagar kommer gräddan av Malmös punkband att visa upp sig på Utkanten. Festivalledningen har skickat ut ett pressmeddelande som lyder:

"Nu är alla band till festivalen satta och spelschema kommer att presenteras inom kort. Det kommer att hållas i workshops och visas film, även info om detta kommer i ett senare utskick. Bröd och Frihet står för folkkök. Vill man ha bokbord eller distro med sig så kommer det att finnas utrymme för det. Efter konserterna kommer punkdj's att hålla dig vaken hela natten.
Biljetterna kommer att kosta 120 kr, priset inkluderar medlemskap i Kulturföreningen Utkanten för 2010. På grund av nya brandregler på Utkanten är besökarantalet begränsat, därför släpper vi enbart förköpsbiljetter. Boende i Malmö med omnejd kan införskaffa biljetter på skivaffären Rundgång som ligger på Kristianstadsgatan 14. De som inte har möjlighet att köpa biljetter själv kan maila för att boka till Malmö Hardcore på malmohc@gmail.com. Var ute i god tid för att vara säker på att komma in."

Rapport The Clichés: "Vi bestämde oss för att börja lira live"


Hur var 2009 för The Clichés?
- Det har hänt mycket för oss det senaste året, berättar Tommy Cliché (trummor). The Clichés bestämde sig för att börja lira live och fick sig en utmaning när våra låtar som har ganska mycket pålägg i studion skulle göras om så de passade en powertrio. Vi gjorde vår premiärspelning i vårt skivbolag Randales högkvarter i Tyskland den 8:e maj inte långt efter vår andra fullängdare "Monkey See Monkey Do" kom ut. Resten av året har vi lirat i Göteborg, Norrköping, Spanien och Italien med andra band som bland annat Superyob, Gatans Lag, Vindicate This, Bulldozer, Glory Boys och Hard Skin. Vi medverkade även på samlingsplattan Chaos In Sweden med titellåten "Bottom Of The Barrel" från vår första 7" som såg kom ut i november. Det var P.S.T Records första släpp i sin "Swedish Streetpunk Collectible Series". Så det hände ganska mycket för oss under förra året. Mycket har kommit gratis efter släppet av "Monkey See Monkey Do". Man kan väl inte annat än att tacka för allt stöd och intresse som folk har visat för oss.

Roligaste/konstigaste anekdoten från året som gått?
- Jag kan på rak arm faktiskt inte plocka ut någon guldklimp ur en specifik situation. Eller jo, det kan jag när jag tänker efter. Men jag tror nog jag låter det vara osagt för tillfället... hahaha!! "What happens on the road....."

Vad händer 2010?
-Vi har blivit nominerade till årets punk/hc-platta på Manisfestgalan 2010. Om cirka två veckor drar vi till Malmö och lirar med Vindicate This igen. Vi är för närvarande i studion och spelar in en av två kommande split-7:or. Det är lite snack om ett mindre släpp på ett Amerikanskt bolag och det ser ut som att vår första fullängdare "No Justice, Just Us" ska släppas på en begränsad vinylupplaga. I slutet av februari drar vi en sväng till Frankrike och efter det har vi en handfull erbjudanden om gig ute i Europa att gå igenom.

Till sist: Årets musikupplevelse - vad var det?
- Jag och Dennis säger tveklöst AC/DC på Ullevi!

Gigtips Göteborg

Gigtips Stockholm - åldersgräns 50:-)

Manifestpunk

Årets nominerade punk/hardcore till Manifest 2010.

En Svensk Tiger -Versace style
Troublemakers - Made in Sweden
Tysta Mari - Sveriges Casino
The Clichés - Monkey see, monkey do

And the winner is...

lördag 9 januari 2010

Nytt med Saturday's Heroes

Saturday's Heroes är det bästa som hänt Finspång sedan Ragge och Wounded Knee manglade "Gängstryk" så öronen fladdrade. Streetskinsen nya inspelning finns nu för avnjutning på myspace. Garanterat fett bra, har dock inte hunnit lyssna än.

Volontärer sökes



Punk Illegal söker volontärer till sommarens festival. Hör av dig till P.I om du har möjlighet att hjälpa till.

Äntligen!

fredag 8 januari 2010

Nobelkommittén ger ut skiva på Hep Town

Pigga Lundaetiketten Hep Town har sajnat Nobelkommittén från Malmö. Bandet består av medlemmar från bland annat Royal Stakeout, Conshitas och The Parttimers och spelar enligt Heptown punk i samma anda som Ebba Grön, KSMB och Strindbergs. Nobelkommittén debuterar med albumet "Innan livet exploderar" i februari/mars. Turist i tillvaron tror det kan bli en trevlig platta.

Gigtips Stockholm

Gigtips Karlskrona

torsdag 7 januari 2010

Istället för Obama: Biafra

Jello Biafra & The Guantanamo school of medicine
The audacity of hype (Alternative Tentacles) cd

I refrängen till det sista spåret på nya albumet deklarerar punkveteranen och den politiska aktivisten Jello Biafra:

I won't give up
I won't give up
I won't give up
It's not an option

Och de raderna beskriver gårdagens, dagens och garanterat även morgondagens Jello Biafra. Jag tycker även avslutningen summerar den nya skivan "The audacity of hype" (fantastiskt titel som anspelar på Barack Obamas "The audacity of hope"). En platta som glöder av engagemang och attityd. En skiva som på många sätt känns som en inspelning med Dead Kennedys. Jello har inte sjungit så här bra sedan DK-tiden och bandet han lirar med är grymt - eller vad sägs om en sättning med Ralph Sight (från bland annat Victims Family), Jon Weiss (Sharkbait), Billy Gould (Faith no more) och Kimo Ball (Freak Accident). Det låter verkligen fett, gitarrlarmet är bländande och Jello är fortfarande lika vass textmässig, där kampen mot den nya världsordningen fortfarande ligger som grund till författandet. "The audacity of hype" säger att en annan värld är möjlig, för Jello finns inget annat alternativ.
Jag hoppas att han aldrig ger upp.

Favoritlåtar: New feudalism, Strength thru shopping, I won't give up

Vänsternäven har slagit till

Vänsternäven
S/t (Svindel) cd

Jag gillar när det dyker upp skivor med för mig okända band. Det betyder att det finns massor med coola grupper därute som jag fortfarande inte känner till. Vänsternäven från Skaraborg (västgötar) är ett sådant exempel. För en vecka sedan kände jag inte till deras existens, de senaste dagarna har jag med behållning lyssnat på deras självbetitlade debutalbum.

Jag tycker Vänsternäven i låtar som "Hatfestivalen", "Skaraborg" och "Nazzejävel" är riktigt bra, låter lite som en mix av Barbaras Grannar och Rolands Gosskör. Dessutom gör de schyssta tolkningar av hits signerade Körsbärsfettera och Johnny Cash. Men 19 låtar blir i längden lite för mastigt och dialektpunken tenderar ibland att tippa över till rena buskisen. Det är synd, för med en tuff producent i studion som rabblat "kill your darlings" till de elva(!?!) snubbarna i bandet hade nog kraften i Vänsternäven räckt året ut, eller åtminstone till september.

Favoritlåtar: Hatfestivalen, Skaraborg, Nazzejävel

En singel hade varit nog

Scharmützel
Forward into war (Bandworm) cd

Jag blir ju ganska sugen på den här skivan när bandet beskrivs som en blandning av oi-busar som Condemned 84 och Section 5 i skön förening med Motörhead. Jag inser ganska snart att så inte är fallet. "Forward into war" är skinnskallarnas tredje album och när Scharmüzel låter som bäst påminner de om holländska hardcoreakten Tech 9 - som sämst om "power metal"-jönsarna i Discharger. 20 låtar är dessutom alldeles för många. En vinylsingel hade nog räckt.

Favoritlåtar: Tribute to the working class

Gigtips Stockholm

Bra debut från On The Job

On The Job
Rock'n'Oi! (Contra) cd

Jag fick On The Jobs debutalbum för ganska länge sedan och jag har lyssnat flitigt på "Rock'n'Oi!" under vintern, eftersom det har varit så svårt att lägga Karlskronaligan till handligarna. Melodierna suger sig fast och refrängerna vill man oftast gapa med i, även om texterna kanske inte är bandets starkaste gren. Jag tror den här skivan kommer ligga fram ett bra tag till.

Favoritlåtar: Ready to riot, Hopeless, Hate song

söndag 3 januari 2010

Snorleifs från Ängelholm - värda att minnas #2: "Snorleifs hade 8 låtar som spelades på 5 minuter"


Hösten 2008 postade jag det här inlägget om råpunkbandet Snorleifs. För någon dag sedan fick jag e-post från bandets gamla basist Jimmy Hinterlasch. Han skrev bland annat:
"Jag läste Björns kommentarer, som nästan stämmer. Det var för övrigt han som fick bandet att upplösas, då han hela tiden slog sönder trumskinnen på lånade trummor. Jag har sammanställt en liten berättelse om bandet och den är garanterat sann."


1981
Punkbandet bildas på Ewalds Cafè i Ängelholm. Ewalds var ett fristående litet tvåvånings funkishus som låg på gymnasieskolans innergård. Ängelholms musikforum drev huset som en egen liten kommuniststat. Magnus.N och Micke.L lirar lite punklåtar en kväll på Ewalds ovanvåning. Micke på trummor och Magnus på gitarr. Influenserna är Ramones, Sex Pistols och Clash. Utanför står två andra punkare och lyssnar - Jimmy.H och Ola.W, som går på samma skola som Mange och Micke. Mellan låtarna försöker Jimmy och Ola sparka in dörren för att påkalla sin uppmärksamhet för att få komma in. Till slut öppnas dörren och bandet är ett faktum. Medlemmarna i bandet är 14år utom Jimmy som är 15. Alla går på samma skola (Nyhemsskolan) Bandnamnet är givet en dag då en lärare (Skalman) kallar Ola och Micke för flegmatiska(slö, sävlig) Bandet tar namnet Flegma.

När bandet fått ihop några låtar anmäler man sej till den lokala popbandtävlingen. Låtar som Arne, Ku klux klan och Nazist är de som Flegma kommer att vinna med. Tävlingsreglerna bygger på att flest antalet röster vinner 1 200kr minus skatt. Flegma raggar ihop flest folk så dom vinner mot några väletablerade Ängelholmsband.

En samlingskonsert på Blå Vinkeln i Bjuv blir det riktiga starten på bandets spelningar. Trots en aspackad sångare som stänger av sin mikrofon hela tiden blir spelningen lyckad. Flegma blir också inbjudna att spela på Fritidsgården i Billesholm. Men när publiken kommer dragandes med stolar som dom placerar framför scenen pluggar Flegma ur instrumenten och drar. Vem fan vill spela framför ett gäng sittande Billesholmare? Hellre pogad på än buad åt!

Replokalen ligger nu i Jimmys morfars källare på Nypongatan 4. Där täcks väggarna med skumgummi och äggkartonger. Spånskivor för fönstren och heltäckningsmatta på golvet. Högtalarna byggs på Nyhemsskolans träslöjdstimmar till förtret för läraren som får beställa hem spånskivor varje vecka. Micke som är en hejare med lödkolven lyckas koppla ihop de 6 stycken postorderbeställda 13" bashögtalarna.

Efter en del kontroverser splittras bandet, Micke och Ola hoppar av och tre nya bandmedlemmar träder in. Originalmedlemmarna Mangnus.N och Jimmy.H draftar Calle.M och Niklas.B och Björn.B. Det nya bandet döper sej till Snorleifs. Mangnus.N - Sång. Calle.M - Sång Niklas.B - Gitarr, sång, Jimmy.H - Bas, sång. Björn.B - Trummor.

Låtskrivaren Magnus får nya influenser när punkband som Discharge visar sej. Dom gamla låtarna får läggas om till råpunk då den nye trummisen bara kan en enda takt... entakt. Detta innebär att tempot i låtarna är snabbare och råare. Med fyra pågar vid mickarna blir det rena allsången i refrängerna.

"Anekdot" Vid sin sista samlingskonsert på Folkets Hus i Helsingborg blir basisten Jimmy fyllepogad av den gamle legendariske Landskronapunkaren "Svegis". Sista två låtarna får spelas med basens mikrofonpaket söndertrampat ute bland publiken. "Detta var tamejfan det snabbaste jag hört!" enligt "Svegis" efter konserten. Snorleifs hade 8 låtar som spelades på 5 minuter. När dom tillresta fansen kom in efter sin rökpaus frågade dom ett hypertranspirerande Snorleifs när dom skulle börja spela?

På våren -84 blir Snorleifs inbjudna att spela på gymnasieskolans Jarl Kulle scen. Innan spelningen som är en samlingskonsert samlas bandet för att festa lite. När bandet kommer till spelningen inser man att ingen är kapabel att spela. Man bestämmer sej för att fullfölja aspackade och spela låten "Sadla mina hästar å knulla mina kor" tills man blir avslängd från scenen. Turligt nog bangar man ur strax innan framträdandet.

1984
Snorleifs rinner ut i sanden när repandet omöjligörs då trumskinn aldrig lagas och bandmedlemmarna upptäcker det motsatta könet.

1995
Det dimper det ner ett kasettband i Jimmys brevlåda. "Tjena! Jag har mixat ihop några gamla låtar". Magnus har då spelat in alla instrument via en 8-kanalsmixer hemma på kammaren. "Alla låtarna är instrumentala men vi kan väl samla ihop alla gamla bandmedlemmarna och supa till och spela in sången. Sen kanske kränga ut en skiva.Jag hör av mej nästa vecka!", skriver han.

2008
Det har nu gått 13år sen jag fick kasetten... vi väntar fortfarande Mange!!!

Låtar på skivan:
Arne Egoist Fungerar Systemet Hiroshima Hiroshima i Knuts källare Jag e Ingenting Jag vill ha det bra Ku Klux Klan Kungsången Nazist Svenska Armen ? ? ?

Turist i tillvaron bockar och bugar för historielektionen och hoppas verkligen att ni får möjlighet att lägga sången på låtarna.

Gigtips - The Radars

Listor listor och rosa bubbel

Suger på fler listor? Nätfanzinet Lukin summerar musikåret 2009 här och Paco har den senaste tiden låtit scenekändisar få säga sitt om året som gått, mycket kul läsning på Punk och oi. Mer spännande läsning hittar du hos Farbror Punk. Han postade för en tid sedan en lång intervju med Karin Halberg-Lange från Pink Champagne - mycket läsvärd.

Svt dokumentär

Missa inte Svt:s dokumentär Romanifolkets visa med Ralf Novak Rosengren, en gång i tiden känd från Disaccord. Dokumentären ligger uppe på Svt Play till och med den 29 januari. Se den!

http://svtplay.se/v/1828521/dokumentarfilm/romanifolkets_visa